Polski rynek gastronomii ewoluuje i staje się bezkompromisowy. Motorem zmian są klienci, którzy coraz częściej jadają poza domem i którzy zaczynają mieć coraz większe wymagania wobec jakości dania, obsługi i samego lokalu.
Tą jakość można zbudować w oparciu o wyposażenie lokalu, dobre menu i zaangażowany personel,a targi dla gastronomii zawsze będą najlepszym źródłem wiedzy na temat nowatorskich rozwiązań, zarówno tych sprzętowych, jak i koncepcyjnych. Pod tym względem, na polskim rynku, wydają się przodować Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro w Poznaniu, które stały się centrum inspiracji biznesu gastronomicznego.
Od lat ekspozycję tworzą czołowi polscy producenci i dystrybutorzy sprzętu do profesjonalnych kuchni i nie inaczej będzie w tym roku. Pojawią się również propozycje spoza Polski. Te będzie można zobaczyć w Galerii Innowacji. W tej specjalnie strefie znów pojawi się sporo nowatorskich rozwiązań, które pozwolą zwiększyć wydajność powierzchni technologicznej w kuchni czy elastyczność w wydawaniu posiłków, przyspieszyć przygotowanie dań, a także zredukować jego koszty.
Zaprezentowane zostaną całkiem nowe koncepty gastronomiczne, dzięki którym lokale będą mogły rozszerzyć ofertę dla gości, a tym samy zwiększyć sprzedaż. Nie zabraknie też rozwiązań zapewniających bezpieczeństwo pracy w kuchni. Wśród tych koncepcji będą nie tylko premiery polskie, ale także światowe!
Jakość lokalu tworzona jest również przez jego indywidualny styl kulinarny i dobre menu. Podczas targów Polagra Gastro nie zabraknie inspiracji jak tą bronią posługiwać się na rynku. Opowiedzą o tym profesjonaliści między innymi podczas drugiej edycji Master Class Show. Na kulinarnej scenie pojawią się niezwykle doświadczeni szefowie kuchni. Sebastian Krauzowicz opowie o wyzwaniach związanych z funkcją trenera kadry narodowej juniorów. Józef Sadkiewicz odkryje przed widzami tajemnice kuchni myśliwskiej. Patryk Dziamski zajmie się z kolei takimi tematami jak start-up restauracji czy organizacja kolacji szefów kuchni. O pracy w gastronomii opowiedzą również Jarosław i Grażyna Uścińscy oraz Paweł Serafin. W strefie Master Class Show odbędzie się również Chef Challenge, czyli pojedynek mistrzów na smaki wykreowane z wykorzystaniem produktów ukrytych w black boxach. W konkurencji wystartują m.in. Michał Kuter i Rafał Godziemski.
Lokal gastronomiczny zawsze będzie podlegał prawom rynku. Jeśli jest zysk, to wcześniej musiał być koszty. Jak je ograniczać? Jak budować zaangażowanie zespołu, które zwiększy obroty o min. 10%? Mądre zarządzanie to podstawa, a jego zasady przestawi doradca gastronomiczny, Piotr Rogowski oraz znany z programu Hell’s Kitchen Paweł Gruba. Warto zaczerpnąć wiedzy od praktyków. W końcu należy uczyć się od najlepszych.
Tegoroczne targi Polagra Gastro (26-29 września 2016) będą inspirować. Zarówno doświadczeni restauratorzy jak i kucharze znajdą tu podpowiedzi, które pozwolą im nie tylko zmienić standardy pracy, ale przede wszystkim zachęcą do poszukiwania nowych rozwiązań i podejmowania wyzwań, które przełożą się na wysoką jakość usług gastronomicznych.