Polagra Gastro – trendy w profesjonalnej kuchni

Newsy

Polagra Gastro – trendy w profesjonalnej kuchni

18 września 2014

Wymagania stawiane restauratorom przez konsumentów są coraz wyższe i coraz bardziej zróżnicowane. By im sprostać warto zaznajomić się z najnowszymi rozwiązaniami dla profesjonalnych kucharzy, jakie zostaną zaprezentowane podczas Targów POLAGRA GASTRO oraz wziąć udział w spotkaniach kulinarnych.

Inspiracje dla profesjonalistów

Wzorem lat poprzednich w gronie wystawców spotkamy przede wszystkim producentów maszyn i akcesoriów dla gastronomii, którzy niewątpliwie zaprezentują rozwiązania o najwyższej jakości odpowiadające światowym standardom.  Na ekspozycji nie zabraknie również wyposażenia dla kawiarni, a także bogatej oferty artykułów spożywczych dedykowanych sektorowi HoReCa. Warto wspomnieć, że już dziś niektórzy z wystawców planują specjalne pokazy typu live cooking, dzięki którym zwiedzający będą mogli „zasmakować” w wyjątkowych produktach.

Czas na dobra kawę

Podobnie jak w roku ubiegłym POLAGRA GASTRO otworzy specjalną strefę kawową we współpracy z firmą COLOURS OF COFFEE i jej partnerami. Promocja DOBREJ KAWY rozpocznie się od warsztatów biznesowych dedykowanych managerom kawiarni. 30 września natomiast uczestnicy targów będą mogli kibicować uczestnikom La Marzocco Barista Challenge. Z kolei 1 października Mistrzowie Polski Baristów odsłonią tajniki przygotowania kawy podczas cyklu wykładów i warsztatów. W programie m.in. Latte Art Masterclass oraz alternatywne metody zaparzania kawy.

Kuchnia w wydaniu mistrzów

POLAGRA GASTRO to również konkursy kulinarne. Tradycyjnie pierwszego dnia targów odbędzie się Primerba Cup 2014 – turniej organizowany przez Unilever Food Solutions. 30 września natomiast rozpocznie się najbardziej prestiżowy konkurs dla profesjonalnych kucharzy, czyli Kulinarny Puchar Polski. Jak co roku wydarzeniu patronują najważniejsze organizacje branżowe, a także WACS (World Association of Chefs Societies). Uczestnicy konkursu zaprezentują swoje umiejętności podczas przygotowania przystawki, dania głównego, a także deseru. Obserwowany do tej pory poziom prac w konkursach nominowanych do KPP 2014 gwarantuje, że w tym roku rywalizacja o najwyższe podium będzie toczyła się na najwyższym poziomie.

W tym roku targi POLAGRA GASTRO zostały zaplanowane w dniach 29.09.-2.10.2014. Z pewnością zaserwują wyborny zestaw wystawców, inspirujące spotkania z ekspertami branżowymi oraz wydarzenia odkrywające przed nami kulinarne trendy. Dla prowadzących lokal gastronomiczny, a także tych, którzy planują zmierzyć się z sektorem HoReCa będą to niezwykle intensywne dni, które z pewnością odkryją nowe biznesowe możliwości.