Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro corocznie zapoznają swoich gości z szeroką ofertą, nowościami produktowymi i rozwiązaniami sprawdzającymi się w aktualnej niełatwej sytuacji rynkowej. W tym roku święto branży odbędzie się w dniach 23-26 września br.
Magicy aeropresu
Alternatywne metody zaparzania kawy będą tematem kolejnej odsłony Wielkopolskich Mistrzostw Brewers Cup. Specjalistów parzenia kawy z pomocą aeropressu, dripu, chemexu czy syfonu zachęcamy do walki o miano mistrza. Zarówno baristów jak i obserwatorów zapraszamy na trzeci dzień targów. Właśnie tu wielbiciele napojów z solidną dawką kofeiny przekonają się, że dobra kawa smakuje także bez dodatku cukru czy mleka.
Kawa w hotelarstwie – znaczenie kawy śniadaniowej w hotelu
Aromatyczna, świeżo mielona, doskonała. Mieszanka ciężkich nut kolumbijskich ziaren z charakterystycznym aromatem etiopskich plantacji. Taka powinna być kawa śniadaniowa. Pobudza i daje siłę na cały dzień. Czy w hotelach mamy szansę otrzymać perfekcyjną kawę śniadaniową? Co możemy zmienić i jak przygotowywać małą czarną, aby gość hotelowy zapamiętał ją bardziej niż cały pobyt?
Barista – czy warto szkolić?
Jak odnieść sukces w biznesie kawowym, jak stworzyć kawowe menu, jak rozpoznać dobre ziarno – dowiedz się jak wyglądają szkolenia kawowe i jaką wiedzę posiądziesz biorąc w nich udział. Poznaj pojęcia dotyczące nie tylko zaparzania kawy, ale i elementu espresso marketingu, metod sprzedażowych i sile tkwiącej w kawowej marce.
Alternatywne metody parzenia kawy
Chętnych do poszerzania kawowych horyzontów zapraszamy na warsztaty z wiedzy i umiejętności w posługiwaniu się aeropressem, dripem, chemexem czy syfonem w przygotowywaniu kawy o niepowtarzalnym aromacie i smaku.
Kawiarnie lifestyle’owe – magnes na indywidualistów
Klubokawiarnie, kawiarnie śniadaniowe, kawiarnie sieciowe, kawiarnie-bary, kawiarnie mobilne, kawiarnie warsztatowe, kawiarnio-księgarnie – ile osób, tyle koncepcji na kawiarnie lifestylowe. Którędy droga do sukcesu? Dowiesz się podczas warsztatów.
Przepustka do mistrzostwa
Trzeciego dnia targów odbędzie się inauguracyjna runda eliminacji do Mistrzostw Polski Barista 2O14. To pierwsza z czterech batalii, w której sześciu najlepszych zawodników otrzyma prawo do udziału w przyszłorocznych polskich finałach konkursu.
Akademia Espresso
Planujesz otworzyć kawiarnię? Masz już swój biznes, ale potrzebujesz odświeżenia menu? Jesteś baristą, który chce podnieść swój warsztat? Albo po prostu chcesz się napić dobrej kawy? Konsultacje do projektów kawiarni, pomoc w wyborze sprzętu czy kreowaniu menu kawowego oraz otwarte, bezpłatne szkolenia barista i latte art. To wszystko w ramach Akademii Espresso.
Nie tylko kawa
Profesjonalny taster herbaty na podstawie smaku, zapachu czy koloru naparu potrafi określić dokładny region pochodzenia herbaty. Zawodowi tasterzy podlegają surowym procedurom, a nawet standardom ISO przy ocenianiu gatunków, także w kwestii wyposażenia. Zasadom podlegają też ilość zaparzanej herbaty, proporcje, temperatura wody czy czas upływający od zaparzenia herbaty do jej smakowania. To tylko ułamek teorii, a praktyczne pokazy już od 24 września podczas I Mistrzostw Polski Cup Tastingu Herbaty.