Aż 63% Polaków przyznaje, że kupuje więcej jedzenia, niż jest to potrzebne na trzy dni świąt. To się jednak może zmienić. Najnowsze badania pokazują zmianę w podejściu do tradycji i planowania świątecznego budżetu. Mniej niż 12 potraw na stole, możliwa rezygnacja z galarety wieprzowej i karpia, a także ograniczanie zakupów spożywczych. Too Good To Go rzuca światło na ewolucję podejścia Polaków do świątecznych tradycji i ekonomicznej rzeczywistości.
Zmarnowane jedzenie odpowiada za 10% emisji dwutlenku węgla każdego roku. Aby zrozumieć i pomóc rozwiązać ten problem w skali globalnej, Too Good To Go, firma wpływu społecznego działająca na rzecz niemarnowania jedzenia, przeprowadziła cykl badań w 17 krajach, w których dostępna jest aplikacja. Badania dotyczyły marnowania żywności w okresie Świąt Bożego Narodzenia, bo to właśnie w tym czasie wrzucamy więcej jedzenia niż w pozostałych miesiącach. Przyjmuje się, że w Polsce to nawet… 2-3 razy więcej niż w innym czasie.