W błędzie są jednak ci, którzy korzeni makaronu upatrują w słonecznej Italii. Jak się okazuje z badań archeologicznych, historia popularnego dania sięga cztery tysiące lat wstecz i przenosi nas do odległych Chin. Makaron na Dalekim Wschodzie do dziś przygotowywany jest przede wszystkim z mąki ryżowej. W innej odsłonie, danie wyrabiane z pszenicy durum, spopularyzowali na całym świecie Włosi i to właśnie im przypisuje się pierwszeństwo w zbieraniu laur za wyjątkowy smak pasty. Mieszkańcy Italii zaproponowali wiele opcji jej przygotowania, opierając przepisy na dodatkach, m.in. sosach. Różnorodne połączenia podbiły kubki smakowe mieszkańców całego świata, którzy chętnie odtwarzają pastę w swoich domach. Danie to nie wymaga specjalistycznej wiedzy, czy dostępu do urozmaiconych produktów. Obecnie jednak duża liczba codziennych obowiązków powoduje, że coraz więcej osób decyduje się na zamówienie makaronu online.