Polacy z podwójnym srebrem podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu

Aktualności

Polacy z podwójnym srebrem podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu

02 grudnia 2022

Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy zdobyli dwa srebrne medale podczas Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarnego Pucharu Świata. To jedno z bardziej prestiżowych wydarzeń w świecie gastronomii, w którym startuje 75 drużyn narodowych – juniorów, seniorów, a także zespołów cateringowych i regionalnych z 55 krajów.

Polska reprezentacja wystartowała w dwóch konkurencjach – Restaurant des Nations oraz Chef’s Table zdobywając dwa srebrne medale.

Kadra od ponad 10 miesięcy przygotowywała się do wydarzenia, trenując w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wspierana przez strategicznych partnerów, jakimi są Transgourmet oraz Selgros Cash & Carry. Podczas treningów – 576 godzin, 350 posiłków degustacyjnych, 1080 talerzy – ważne było nie tylko udoskonalenia konkursowych potraw, ale też doprowadzenie do perfekcji mechanizmów pracy zespołowej i logistyki w finałowych konkurencjach.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników wspólnie z Transgourmet i Selgros Cash & Carry przygotowuje reprezentację narodową kucharzy do startów w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych. Kolejny cel to Olimpiada Kulinarna IKA, która odbędzie się w lutym 2024 r. w Stuttgarcie.

SKŁAD DRUŻYNY:
» Sebastian Krauzowicz (Coach & Team Manager)
» Bartosz Peter (Head Coach)
» Marcin Gruszka (Coach)
» Michał Świerad (Pastry Coach)
» Lech Pluciński (Team Consultant)
ZAWODNICY:
» Bartosz Wicherek
» Kamil Poćwiardowski
» Adela Kaczmarczyk
» Mateusz Galbarczyk
» Sebastian Plasota
» Szymon Burzyński
» Weronika Gurynow
» Adam Rzęski