W 2017 r. wartość rynku dostaw posiłków i cateringu w Polsce ma wynieść 5,6 mld zł – prognozuje firma badacza PMR. To o niecałe 6 więcej niż w tym roku – podaje Rzeczpospolita.
– Spodziewane spowolnienie tempa rozwoju gospodarczego oraz mniejsza liczba inwestycji związana ze spadkiem liczby nowych biurowców może sprawić, że przyszłoroczny wzrost rynku cateringu będzie o ok. 1 pkt proc. niższy niż w 2016 r. – mówi „Rzeczpospolitej” Jarosław Frontczak, główny analityk handlu detalicznego i kierownik zespołu ekonometryków PMR. – Nadal jednak będzie to najszybciej rosnąca część branży HoReCa w Polsce – dodaje.
Łączne wydatki na usługi hotelowe, restauracyjne i cateringowe sięgną w przyszłym roku 28 mld zł. Będą o 5% wyższe niż w 2016 r. wobec 6% wzrostu w tym roku. Tempo, w jakim rosną, jest szybsze od tego, jakie notuje PKB (rząd szacuje, że w tym roku zwiększy się on od 2,5 do 3%).
Zdaniem Frontczaka, rok 2016 jest dla branży HoReCa najlepszy od kilku lat. Przyczyniły się do tego przede wszystkim wprowadzenie programu 500+ oraz fakt, że znacznie więcej Polaków niż w latach ubiegłych spędziło wakacje w kraju.
Źródło: Rzeczpospolita
fot. Qubus Hotel