Polacy na WACS Global Chefs Challenge w Budapeszcie

Newsy

Polacy na WACS Global Chefs Challenge w Budapeszcie

01 października 2013

1-2 października br. podczas targów Hoventa Expo w Budapeszcie odbywają się półfinały konkursu WACS Global Chefs Challenge, w którym uczestniczą drużyn z Europy Centralnej m.in. z Austrii, Rumunii, Holandii, Czech, Słowacji.

Organizatorem konkursu jest Węgierskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni zrzeszone w WACS, na czele którego stoi Prezes Bela Prohaszka.

Konkurs WACS Global Chefs Challenge to projekt WACS zainicjowany przez byłego Prezesa WACS Ferdynanda Metza (USA), a jego ideą jest wybór najlepszego szefa kuchni na świecie w drodze kontynentalnych eliminacji i finału odbywającego się w ramach Kongresu Członków WACS.

W tym roku półfinały objęte zostały patronatem honorowym: Parlamentarnego Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Burmistrza Budapesztu

Polskę reprezentować będzie szef kuchni Rafał Godziemski z Hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy, który zwyciężył w krajowych eliminacjach, organizowanych w kwietniu.

Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu w ciągu trzech dań – przystawki, dania głównego i deseru.

Równocześnie odbywa się konkurs dla młodych kucharzy Young Chefs Challenge, z naszego kraju wystartuje Wojciech Bartczak z Restauracji Cucina z Poznania.

Zawodników ocenia profesjonalne jury, z Polski naszym reprezentantem jest Zenon Hołubowski, który jest jurorem certyfikowanym przez WACS.

Wszyscy zawodnicy walczą o awans do wielkiego finału, który odbędzie się już za rok podczas Światowego Kongresu WACS w Norwegii.