Pokazy Slow Food nowością na Targach EuroGastro 2013

Newsy

Pokazy Slow Food nowością na Targach EuroGastro 2013

15 marca 2013

XVII edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro już za 5 dni. Ta największa w Polsce impreza wystawiennicza poświęcona branży HoReCa odbędzie się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.  Nowością EuroGastro 2013 będą pokazy kulinarne Marcina Budynka związane z kierunkiem Slow Food, które mistrz poprowadzi trzeciego dnia targów.     

Organizator, firma MT Targi Polska, podąża za zapotrzebowaniem rynku odzwierciedlonym m.in. w wynikach opracowania PMR pt. „Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014″. Zgodnie z tymi badaniami dobrą perspektywę mają przed sobą lokale oferujące dania przygotowywane według tradycyjnych receptur. Coraz większą rolę w restauracyjnych menu odegra także stosowanie produktów ekologicznych.

Slow Food to smak tradycji

Podążając za tymi trendami Marcin Budynek przybliży zagadnienia związane z filozofią Slow Food oraz zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne. Założenia tego kierunku, który opiera się na ochronie i promocji lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji, kulturze jedzenia, czyli celebrowaniu i delektowaniu się posiłkami, zostaną także omówione w panelu dyskusyjnym z udziałem szefów kuchni.

Trend Slow Food obejmuje również kupowanie żywności wytworzonej na bazie tradycyjnych receptur. Odwiedzający będą więc mogli zapoznać się z regionalnymi produktami dostarczonymi przez lokalnych producentów. 

Smaki Podlasia

W trakcie EuroGastro odbędą się pokazy kulinarne prezentujące tradycyjne dania z użyciem produktów regionalnych. Potrawy zostaną przygotowane w nowoczesnych aranżacjach przez restauratorów i szefów kuchni. Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych przedstawią nowoczesną kuchnię podlaską. Marcin Budynek przywoła natomiast zapomniane metody gotowania, m.in. pieczenie w glinie, a także przybliży slow foodowe przepisy na dania wielkanocne. Ciekawostką będzie pokaz przyrządzania wytrawnych sękaczy o smaku żurawinowym i grzybowym.