– Szparagi to jeden ze sztandarowych wielkopolskich produktów, dlatego postanowiliśmy zachęcić restauracje w całej Polsce do jego popularyzacji – mówi Juliusz Podolski, pomysłodawca i współorganizator konkursu. – Po wstępnej kwalifikacji do ścisłego finału gotowania przed publicznością zakwalifikuje się 16 drużyn. Tak naprawdę od uczestników zależy, co takiego przygotują ze szparagów, które według największego znawcy tego warzywa prof. Mikołaja Knaflewskiego są dobre na wszystko. Można z nich robić największe przysmaki, które nie tuczą, bo mają w zasadzie zero kalorii, a dodatkowo są bardzo zdrowe, świetnie wpływają na poprawę kondycji, także tej męskiej. W Chinach robi się z nich także nalewki i maści, a u nas coraz popularniejsze stają się desery szparagowe. Po prostu nie można nie kochać szparagów.
Konkurs kulinarny będzie trwać od godz. 9.30 przez cały dzień. Kucharze będą przygotowywać dania na oczach widzów. Każdy będzie mógł przyjść i obejrzeć, co smakowitego gotują, a przy okazji spróbować mnóstwa przysmaków tworzonych na bazie tych warzyw.
O tym, kto wygra zdecyduje jury, które potrawy oceniać będzie w ciemno, nie widząc, kto je przygotował. W jego skład wchodzą przede wszystkim kucharze: Agata Wojda, Magdalena Ossowska, Anna Strażyńska, Adam Chrząstowski (przewodniczący), Dominik Narloch, Dominik Brodziak, Maciej Kobylański, Wojciech Wojtkowiak, a także Jolanta Knichalska, Jakub Pindych, Juliusz Podolski.
– Konkurs na ma zadanie promować szparagi, w których słynie Wielkopolska, czyli to, co najbardziej polskie i regionalne zarówno wśród widzów, ale też przede wszystkim wśród restauratorów z całej Polski. Chcemy pokazać, że warto doceniać to, co polskie, regionalne, lokalne i nie trzeba szukać znakomitych produktów poza granicami – dodaje Juliusz Podolski.
Przy okazji konkursu odbędą się też mini targi, na których pojawią się przedstawiciele najlepszych firm oferujących produkty dla gastronomii, będzie ich ponad 20: Gastro – Polak, Fine Dine, MP Concept, Stallas, któr.y wybuduje od podstaw i wyposaży stoiska do gotowania, “GACEK” Hurtownia Owoców i Warzyw, Firma Słomiński, Leśne Skarby, Fanex, Panesco, Paster, Spomlek, Bonduelle, Oryginalne Soki, Centrum Wina, Thoreau, Centrala Piwna, Manufaktura Łagowski, Cook Fit, Debic, Winnica Gennari
Pojawi się także Pan Ostry, dla którego żaden nóż nie ma tajemnic i po jego ostrzeniu każdy będzie ostry jak brzytwa. Gośćmi specjalnymi będą przedstawiciele Drużyny Szpiku, z którą organizatorzy nawiązali bliską współpracę. Każdy będzie mógł wspomóc ich działalność wrzucając pieniądze do puszek lub…jedząc. Będzie można skosztować dań ze szparagów, a opłata trafi do puszki Drużyny Szpiku. Co ważne wystawcy także przekażą część swoich dochodów z tego dnia na rzecz Drużyny.
Fot. Jakub Pindych