Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach?

Aktualności

Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach?

Urlop to czas, gdy mamy odpocząć. Jednak czy oznacza to także, że jemy na nim inaczej niż zwykle? Wielu może sobie folgować, a może jednak większość osób trzyma dietę?

Marka Cateromarket zbadała zagadnienia związane z odżywianiem się Polaków podczas urlopu. W ankiecie wzięło udział ponad 1000 osób, które wyjeżdżają na wakacje przynajmniej raz w roku na minimum tydzień. Okazało się, że dla niemal z nas jedzenie stanowi ważny aspekt podróżowania. Najbardziej lubimy odwiedzać lokalne knajpki i restauracje, a koszt jedzenia i picia na tygodniowym wyjeździe kształtuje się najczęściej w przedziale między 200 a 600 zł za osobę. Podejście Polaków do kwestii wyżywienia różni się jednak w zależności od tego, czy spędzamy urlop w kraju, czy wyjeżdżamy za granicę. Podczas wyjazdu nie zawsze przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania, a prawie połowie z nas zdarzyło się wrócić z urlopu z uczuciem przybrania na wadze.

Nie ma udanych wakacji bez dobrego jedzenia — tak w skrócie można opisać podejście Polaków do odżywiania się podczas urlopu. Próbowanie nowych potraw pomaga nam lepiej poznać odwiedzane miejsca, lokalne zwyczaje i kulturę, co idealnie wpisuje się w panujący od kilku lat trend turystyki kulinarnej.

54 % respondentów nie żałuje pieniędzy na jedzenie podczas urlopu. Prawie tyle samo (52 %) próbuje odtworzyć w domu dania poznane na wakacjach. 43 % badanych przyznaje, że przynajmniej raz stosowało dietę odchudzającą przed sezonem letnim, a niemal połowie zapytanych Polaków zdarzyło się wrócić z wakacji z wrażeniem przytycia.

Co i gdzie jemy na wakacjach?

69 % badanych na wakacyjny wypoczynek zazwyczaj wybiera miejsca w Polsce, a pozostali udają się za granicę. Jedni i drudzy najbardziej preferują wyżywienie w lokalnych restauracjach — średnio to 59 % respondentów. Wśród turystów krajowych drugą pod względem popularności opcją jest samodzielne przygotowywanie jedzenia (27 %). Z kolei osoby wyjeżdżające za granicę stawiają bardziej na wygodę, decydując się na all inclusive (36 %). W obu przypadkach na trzecim miejscu znalazło się częściowe wyżywienie w hotelu (średnio wybiera je 24 % respondentów).

Polacy nie oszczędzają na wakacyjnych smakołykachOkreślony budżet na wyżywienie podczas wyjazdów wypoczynkowych co czwarty badany zakłada czasami, co trzeci zazwyczaj, a tylko 12% robi to zawsze. Podczas tygodniowego urlopu na jedzenie i picie (tylko dla siebie) wydajemy najczęściej 201-400 zł lub 401-600 zł — twierdzi tak odpowiednio 27 % i 26 % respondentów. Przejadanie kwoty 601-800 zł deklaruje 17  % ankietowanych, a 801-1000 zł co dziesiąta osoba (większe pieniądze na ten cel częściej wydajemy podczas pobytu za granicą). Nieco ponad połowa respondentów twierdzi, że podczas urlopu nie żałuje pieniędzy na jedzenie, a tylko 16 % stara się wtedy na nim oszczędzać.

Najmilsze kulinarne wspomnienia z wakacji Polacy wiążą z krajami nad Morzem Śródziemnym, w szczególności doceniając serwowane tam ryby, owoce morza czy włoską pizzę. Pozytywne skojarzenia mamy też z urlopu spędzanego w Polsce, szczególnie na wybrzeżu czy w górach. Aż 81 % respondentów deklaruje, że nie boi się nowych smaków i podczas wyjazdu chętnie próbuje nieznanych wcześniej potraw (co więcej, ponad połowa stara się je odtworzyć po powrocie do domu). Częstym zwyczajem jest przywożenie do domu kulinarnych pamiątek w postaci lokalnych przysmaków czy trunków — praktykuje to 62 % badanych. Więcej na ten temat można przeczytać w raporcie cateromarket.pl

Wyniki badania wskazują, że na wyjeździe wakacyjnym odżywiamy się mniej zdrowo niż na co dzień. 42 % Polaków przyznaje wprost, że zwraca wtedy mniejszą uwagę na to, co je. Za to często zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów przed wakacjami, bowiem 43 % badanych przynajmniej raz stosowało dietę odchudzającą przed sezonem urlopowym.