Podróże to znakomita okazja, aby poznać dany kontynent, kraj czy region. Dla ciekawych świata, egzotyczny wyjazd wiąże się również z niezapomnianymi doznaniami kulinarnymi. Jest to czas na poznanie nowych smaków, wypróbowanie wcześniej nie znanych potraw. Warto podarować klientom restauracji i innych lokali gastronomicznych chociaż namiastkę światowych smaków w menu. Należy przy tym pamiętać, że oprócz walorów smakowych i wyglądu, to co egzotyczne na talerzu, powinno również dostarczać niezbędnej wartości odżywczej.
Co kryje w sobie wakacyjne menu?
Wyjazdy wakacyjne to przyjemny czas, który przeznacza się na odpoczynek i wszelkie aktywności, sprawiające, że człowiek jest szczęśliwy. Wybierając idealny kierunek podróży, bierze się często pod uwagę kuchnię danego kraju czy regionu. Każde państwo ma przecież swoje narodowe, kulinarne specjały. Dodatkowo, gdy odwiedzane są egzotyczne kraje, można mieć pewność, że
w restauracyjnym menu wiele pozycji będzie nieznanych podróżnikom. Posiłki spożywane są w różnych miejscach, nie tylko restauracjach, ale często również w kantynach i innych lokalnych barach, w których można poznać niesamowite smaki. Konsumenci często nie wiedzą nawet czym są smakowe niespodzianki znajdujące się na ich talerzu, jak były przyrządzone, z jakimi dodatkami oraz… jakiej wartości odżywczej dostarczają. Podróżnik, podczas kulinarnej przygody, może bowiem odkryć tajemnice każdej kuchni na całym świecie.
Metoda małych kroków
Jeżeli konsument nie może wyjechać, a chce odkryć smaki świata, możemy zaproponować mu odwiedzenie naszej restauracji, lokalu, który specjalizuje się w danej kuchni lub ma w swojej ofercie potrawy z jakiegoś zakątka świata. Nie trzeba kupować wycieczki do Azji, aby zjeść tamtejsze specjały, ani też planować urlopu w Meksyku, jeśli ma się ochotę na trochę pikanterii na talerzu. Potencjalni klienci naszej restauracji mogą także zgłębić tajemnice włoskiej kuchni nie ruszając się z miasta, w którym mieszkają. Co więcej, jeśli mają potrzebę dowiedzieć się, jakiej wartości odżywczej dostarczają im poszczególne dania, również te, które nie są typowo polskie, to już niedługo będzie taka możliwość. Dzięki Programowi Menu Bez Tajemnic, którego inicjatorem jest Unilever Food Solutions, restauracje, kantyny i inne lokale gastronomiczne będą mogły odkryć kulisy swojego menu. Program ma na celu zachęcenie właścicieli lokali gastronomicznych do umieszczania przy nazwie potrawy informację o jej wartości odżywczej, m. in.: procencie GDA (zalecanego dziennego spożycia), tłuszczów, węglowodanów, kalorii oraz białka. Wprowadzenie do menu informacji o takich składnikach i ich odpowiednie wypromowanie wpłynie na lepsze postrzeganie smaku dań, staną się one tym samym bardziej atrakcyjne i bogatsze.
Menu Bez Tajemnic okiem restauratora
Menu Bez Tajemnic to autorski program Unilever Food Solutions, który powstał na kanwie World Menu Report. Wyniki światowego raportu, który był przeprowadzany w 8 krajach świata, w tym w Polsce, pokazują, że konsumenci chcą znać więcej informacji na temat posiłków spożywanych poza domem. Są coraz bardziej zorientowanymi klientami, dla których degustowanie nowych dań nie jest tylko kulinarną przygodą, a świadomym wyborem. „Z przyjemnością przystąpiłem do Programu Menu Bez Tajemnic. Jako właściciel Bistro Melon w Szkole Głównej Handlowej chcę zadbać o zdrowe i świadome odżywianie gości mojego lokalu. Jest dla mnie bardzo ważne by odpowiadać na ich potrzeby i menu przygotowywać pod kątem ich oczekiwań – mówi Andrzej Bryk, Szef Kuchni, ekspert Programu Menu Bez Tajemnic i właściciel Bistro Melon w warszawskiej Szkole Głównej Handlowej. Warto zatem przystąpić do Programu Menu Bez Tajemnic i umieścić w menu informacje na temat wartości odżywczej rekomendowanych dań. Klienci będą świadomie wybierać naszą restaurację i mieć pewność, że oprócz doskonałego smaku, przypominającego im potrawy, które jedli za granicą, zjedzą posiłek ze świadomością, ile posiada w sobie białka, węglowodanów czy zawiera on dużo tłuszczu czy też innych składników odżywczych.