Podróże kulinarne z Karolem Okrasą

Newsy

Podróże kulinarne z Karolem Okrasą

09 października 2014

21 września br. w muzeum w Nieborowie odbyły się warsztaty kulinarne dla współmałżonek Szefów Misji Dyplomatycznych w Polsce organizowane pod patronatem Ministerstwa Spraw Zagranicznych, które poprowadził Karol Okrasa. Celem tych warsztatów było przybliżenie paniom Ambasadorowym walorów polskiego mięsa drobiowego. Było to kolejne spotkanie z cyklu „Podróży kulinarnych z Karolem Okrasą” mających za zadanie promocję polskiej kuchni i historii. Organizatorem spotkania był Związek Polskie Mięso.

W spotkaniu wzięło udział 25 pań Ambasadorowych z różnych zakątków świata. Zmagania kulinarne poprzedziło krótkie wystąpienie Katarzyny Oponowicz ze Związku Polskie Mięso, która w kilku słowach przybliżyła uczestniczkom spotkania organizację, jak również cel spotkania.

Podczas warsztatów panie Ambasadorowe pod okiem Karola Okrasy uczyły się gotowania dań z drobiu. W kuchni zagościły potrawy takie jak: piersi z gęsi w jabłkach ze smażoną dynią oraz udka kurczaka faszerowane suszonymi owocami z plackami z kaszy gryczanej.  Na zakończenie warsztatów panie otrzymały przepisy, by móc je potem wykorzystywać w swoich kuchniach. Podczas gdy panie Ambasadorowe poznawały tajniki polskich potraw z drobiu, panowie Ambasadorowie zwiedzali muzeum w  Arkadii.  Po warsztatach Związek Polskie Mięso zaprosił Pary Ambasadorskie na uroczysty lunch w towarzystwie przedstawicieli  Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

– Wspólne gotowanie tradycyjnych, polskich potraw umożliwia przedstawicielkom innych krajów i kultur poznanie naszych tradycyjnych dań  oraz produktów, a za ich pośrednictwem polskiej kultury, historii i obyczajów przekazywanych z pokolenia na pokolenie – powiedział  na zakończenie warsztatów Karol Okrasa. – Jest do doskonała okazja, by Panie Ambasadorowe stały się ambasadorkami polskiej kuchni. Myślę, że po dzisiejszych warsztatach szczególne miejsce na liście ich ulubionych dań zajmie polski drób – powiedział Karol.

Od wielu lat szczególne miejsce wśród różnych gatunków mięsa, ze względu na wyróżniające go pozytywne dla zdrowia cechy, zajmuje drób. Wysoka wartość odżywcza, wynikająca z korzystnego składu aminokwasów, łatwo przyswajalne tłuszcze, większa ilość witamin i karotenów, stosunkowo niska kaloryczność oraz bogate źródło kwasu pantotenowego powodują, iż wskazane jest stosowanie tego gatunku mięsa w diecie nie tylko dla niemowląt czy osób starszych, ale również osób prowadzących zdrowy styl życia i aktywnych zawodowo.

Event został zorganizowany z inicjatywy Związku Polskie Mięso, a sfinansowany został z Funduszu Mięsa Drobiowego. Jest to kolejne wydarzenie w dorobku Związku Polskie Mięso.