16 stycznia br. w restauracji Belvedere w Warszawskich Łazienkach odbył się trzeci i ostatni warsztat kulinarny dla Małżonek Ambasadorów akredytowanych w Warszawie, promujący polską kuchnię, pod nazwą „Podróże kulinarne z Karolem Okrasą”. Tym razem Panie Ambasadorowe pod bacznym okiem Karola Okrasy oraz szefa cukierni Belvedere – Anety Łukasik, przygotowywały polskie ciasta. Prowadzący przybliżyli uczestniczkom historię warszawskiej „WZ – tki” oraz wyjawili sekrety idealnego wykonania między innymi strucli z makiem oraz sernika. Spotkanie zakończyło się wspólnym lunchem połączonym z degustacją warsztatowych wypieków.
Organizatorem cyklu warsztatów kulinarnych są: Stowarzyszenie Polska Wódka, restauracja Belvedere oraz Protokół Dyplomatyczny MSZ. Celem spotkań jest promocja polskiej kuchni i kultury. Wspólne gotowanie tradycyjnych polskich potraw stwarza okazję do poznania naszych rodzimych produktów regionalnych i zgłębienia tajników przygotowywania z nich dań oraz podawania ich ze znaną i cenioną na całym świecie za swą najwyższą jakość i smak – polską wódką.
Na zakończenie 5. edycji „Podróży z …”, 17 lutego br., zorganizowana zostanie uroczystość, na którą zostaną zaproszeni wszyscy szefowie misji dyplomatycznych wraz ze współmałżonkami. Serwowane będą dania i wykwintne koktajle, zaś uczestniczkom „Podróży…” zostaną wręczone certyfikaty.
Akcję aktywnie wspiera Pierwsza Dama Rzeczpospolitej Polskiej – Anna Komorowska.