Podróże kulinarne w Pizza Hut

Wydarzenia

Podróże kulinarne w Pizza Hut

21 lipca 2015

Tego lata sieć restauracji Pizza Hut zachęca Polaków do spróbowania całkowicie nowej, lekkiej pizzy i nowych kompozycji sałatek. Jest to nie tylko promocja sezonowej oferty ale również wakacyjna lekcja łączenia ze sobą różnych składników i dodatków. W poznawaniu czy tworzeniu własnych przepisów i zabawie smakami znanymi z zagranicznych podróży pomagają ambasadorzy Baru Sałatkowego.

Wybór pizzy odpowiedniej na lato ma ułatwić całkiem nowa pizza Bella Fresca podawana na wyjątkowo delikatnym i cienkim cieście Tuscani. Na jej świeżość i smakowitość wpływają też takie składniki jak: włoska szynka sezonowana, ser typu greckiego, czarne oliwki, liście świeżego szpinaku i pomidorki koktajlowe. Całość dopełniają ser mozzarella i ziołowy sos pomidorowy. W Pizza Hut na włoskim cieście Tuscani podawane są jeszcze 4 inne kompozycje pizz: Bella Caprese, Prosciutto e Rucola, Chorizo e Spinachi i Capricciosa.

Letnie smaki urozmaicą też Bar Sałatkowy. Dotychczas jego amatorzy zwykle tworzyli najpopularniejsze w Polsce sałatki: ziemniaczaną, Colesław lub klasyczne połączenia świeżych warzyw. Tego lata będą mieli okazję spróbować czegoś całkowicie nowego, ponieważ w barze pojawiły się całkiem nowe składniki. Wśród nich znalazły się m.in. zyskujące na popularności nie tylko wśród zwolenników zdrowego żywienia: ciecierzyca, kuskus i hummus, czyli pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu.

„Wprowadzamy składniki, których smakowitość wielu Polaków poznało już przy okazji wakacyjnych podróży, a jednocześnie dajemy dodatkową możliwość zjedzenia latem czegoś pożywnego, zdrowego i lekkiego” – mówi Aleksandra Musiał, Kreatorka Nowych Smaków Pizza Hut.

Dzięki wprowadzeniu do Baru Sałatkowego sera typu greckiego, sałaty lodowej i czarnych oliwek goście Pizza Hut mogą samodzielnie skomponować sałatkę grecką. Pojawienie się kaszy kuskus, ciecierzycy, rodzynków i płatków chili daje możliwość przygotowania sałatki marokańskiej. Z kolei wykorzystanie płatków chili  w połączeniu z nachosami pozwoli gościom przyrządzić sałatkę meksykańską. Przepisy na te sałatki są stale wystawione w restauracjach Pizza Hut. Plansze mają tylko sugerować gościom, jakie sałatki mogą zrobić samodzielnie. Możliwych kombinacji jest dużo więcej. W sumie do wyboru w Barze Sałatkowym jest kilkadziesiąt składników, a wśród nich oliwa z oliwek z suszonymi pomidorami, oliwa z jalapeno, sos francuski, sos czosnkowy, prażony słonecznik, suszona żurawina, sezam, świeża bazylia i mięta w doniczkach.

„Bar Sałatkowy to miejsce do bawienia się smakami, w którym składniki można łączyć ze sobą dowolnie, dopełniając je dodatkami i wykańczając dressingiem” – mówi Aleksandra Musiał. Pomocą w zabawie służą specjalnie do tego przygotowani ambasadorzy. Goście zainteresowani podpowiedziami dowiedzą się od nich, jak łączyć ze sobą różne składniki, w jakich proporcjach i z jakimi dodatkami. Ambasadorzy służą gościom radą przez całe lato we wszystkich restauracjach Pizza Hut w Polsce. Oferta „Smaki Lata” będzie w menu Pizza Hut do 31 sierpnia tego roku. Czy zmieni listę najpopularniejszych składników sałatkowych w Polsce? O tym przekonamy się za kilka tygodni.