21 sierpnia na rynku miasta Krosna odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Podkarpackie Ekosmaki” będący ostatnim z nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2016. Celem głównym Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o żywności ekologicznej i polskiej tradycji kulinarnej a w szczególności tradycji kulinarnych Podkarpacia. Zawodnicy będą mieli za zadanie przygotowanie w nowoczesnej aranżacji przystawki i dania głównego. W przygotowywanych daniach obowiązkowo muszą się pojawić karp i miód (przystawka) oraz antrykot wołowy i owoce sezonowe. Zgodnie z założeniami konkursu składniki muszą być jakości ekologicznej. Organizatorem konkursu jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Wsparcie merytoryczne zapewni światowej klasy znawcy kuchni i doradcy kulinarnego – Carlosa Gonzalez-Tejera. Wszystkie zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 7 sierpnia na adres: konkurs@polskaekologia.org.