Około 62% Polaków przynajmniej raz w miesiącu je pizzę. Jak wynika z badań PMR, niemal równie popularne jest kupowanie pizzy w restauracji, pizzerii lub barze (33% Polaków), co pieczenie jej samodzielnie w domu (32%). Nieco mniej popularne jest zamawianie pizzy z dowozem (24%), a także kupowanie pizzy mrożonej lub spodów do pizzy (16%). Pizza niezależnie od rodzaju (dowożona, w lokalu, mrożona, pieczona samodzielnie) cieszy się największą popularnością wśród osób z najmłodszej grupy wiekowej uwzględnionej w badaniu (18-24 lata).
Wśród grup wiekowych od 18 do 44 lat największą popularnością cieszy się pizza jedzona w lokalu, następnie pizza dowożona. Ma to prawdopodobnie związek z aktywnym i szybkim trybem życia reprezentowanym przez te grupy. Najmniejszą popularnością w tych grupach wiekowych cieszą się pizze mrożone i spody do pizzy. Konsumenci z przedziału wiekowego powyżej 45 lat wolą przygotować pizzę samodzielnie w domu. Ci ostatni dodatkowo w ogóle nie lubią kupować mrożonej pizzy, podczas gdy konsumenci z innych grup wiekowych czasami kupują tego rodzaju pizzę.
Wśród konsumentów z wyższym wykształceniem, wzrasta udział tych, którzy kupują pizzę w lokalu lub zamawiają do domu, kosztem spadku udziału osób jedzących pizzę mrożoną oraz przygotowujących pizzę w domu. Mężczyźni częściej wybierają pizzę w lokalach, dowożoną oraz mrożoną, kobiety częściej decydują się samodzielnie ją upiec. W lokalach pizzę jedzą najczęściej osoby o średnim dochodzie (z grupy PLN 2 001 – 3 000). Podobnie jest z pizzą z dowozem, ale jak się okazuje, od tego rodzaju pizzy nie stronią także ci, których dochody są najwyższe (powyżej PLN 4000 na osobę). Istnieje tendencja, że im niższe dochody, tym większa popularność pizzy mrożonej oraz pieczonej w domu. Spośród osób jedzących pizzę w lokalu, aż 60% zamawia także pizzę z dowozem.