25 i 26 września br. ponad 2, 5 tys. osób oddało głos na swoją ulubioną gdańską restaurację. Największe uznanie zdobyły CIUCIU Cukier Artist, Bar Pod Rybą i Restauracja „Kresowa”.
Celem plebiscytu jest promocja gdańskich lokali gastronomicznych oraz wyłonienie tych, które cieszą się najlepszą opinią i największą sympatią wśród klientów. Głosujący mogli przydzielać ulubionym restauracjom (biorącym udział w akcji „Rozsmakuj się w Gdańsku”) gwiazdki w kategoriach: jakość obsługi, wystrój lokalu oraz walory smakowe serwowanych potraw.
Zwycięzcą plebiscytu została manufaktura słodyczy CIUCIU Cukier Artist, która zdobyła największą liczbę maksymalnych ocen we wszystkich konkursowych kategoriach. Drugie miejsce zdobył słynny Bar pod Rybą, natomiast trzecie miejsce przypadło Restauracji „Kresowej”.
Nagrodami dla trzech najpopularniejszych gdańskich restauracji są bony towarowe o wartości 10 tys., 5 tys. i 2 tys. zł brutto do zrealizowania w hali Makro w Przejazdowie. Uroczyste rozdanie nagród w konkursie będzie miało miejsce 12 października br. w Urzędzie Miejskim w Gdańsku.
„Rozsmakuj się w Gdańsku – weekend za pół ceny” już po raz drugi zorganizował Urząd Miasta Gdańsk wraz z partnerami – firmą Makro Cash & Carry oraz licznymi restauracjami i instytucjami kultury usytuowanymi w obrębie Głównego Miasta. Istotnym elementem akcji był konkurs „Moja ulubiona restauracja” organizowany przez Makro Cash & Carry.
W tym roku akcja “Rozsmakuj się w Gdańsku – weekend za pół ceny” jest nominowana do prestiżowej nagrody „Skrzydła Trójmiasta” w kategorii „Inspiracje Trójmiasta” za „największe oblężenie gdańskich lokali gastronomicznych w historii.”