Plebiscyt Gości RestaurantWeek® rozstrzygnięty

Aktualności

Plebiscyt Gości RestaurantWeek® rozstrzygnięty

W wiosennej edycji Restaurant Week na podium znalazły się: Butchery&Wine z Gdyni, szczeciński Nesebar kuchnia bałkańska oraz Ramki Restauracja z Łodzi. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

20. edycja przyniosła wiele sukcesów. Przy stołach w ponad 400 restauracjach, w ponad 40 polskich miastach zasiadło prawie 140 000 gości. Zaserwowano im blisko pół miliona popisowych dań.

Wiosenny festiwal rozpoczął cykl kulinarno-kulturalnych wydarzeń organizowanych przez Restaurant Club. W nadchodzących miesiącach na gości czeka celebracja z bliskimi na festiwalach: Gin Week, Fine Dining Week oraz jesiennej edycji Restaurant Week

Rekordowa liczba restauracji uczestniczących w festiwalu i wyrównanie rekordu frekwencji wiosennych Restaurant Week sprawiły, że z jeszcze większym zapałem ruszamy z pracami nad jesienną edycją – podkreśla Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu. – Warto zaznaczyć, że coraz więcej gości wskazuje, że dzięki festiwalowi odkrywają nowe restauracje i smaki. Restaurant Week stał się sposobem korzystania ze sceny restauracyjnej już nie tylko dla foodies, ale bardzo szerokiego grona gości. Cieszymy się, że ta skala rośnie i liczymy, że jesienna edycja stanie się najpopularniejszym biletowanym festiwalem w Polsce – dodaje.

20% restauracji biorących udział w tej edycji festiwalu to debiuty, które biły rekordy rezerwacji i przetrwały prawdziwe oblężenie ości. Wśród nich znalazły się m.in.: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler z Warszawy, COMO z Lublina, Drzewo Wiśni z Poznania, Umami z Rzeszowa i bydgoska Gdańska 14. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również restauracje, które w festiwalu biorą udział już od kilku edycji, m.in.: The Olive w Hotelu Ilan, Hampton by Hilton Łódź City Center, Mixtura by Roman Serdiuk oraz wrocławskie Brusco.

W ramach plebiscytu restauracyjnego goście oceniali pięć aspektów doświadczenia restauracyjnego – przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrali też najlepsze debiuty i najpopularniejsze restauracje festiwalu. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została Butchery&Wine z Gdyni. Na drugim miejscu uplasował się szczeciński Nesebar serwujący kuchnię bałkańską, a podium zamyka łódzka Restauracja Ramki.

Ranking wiosennej edycji Restaurant Week w kategoriach ogólnopolskich:

I MIEJSCE W POLSCE: Butchery&Wine (Gdynia)

II MIEJSCE W POLSCE: Nesebar kuchnia bałkańska (Szczecin)

III MIEJSCE W POLSCE: Ramki Restauracja (Łódź)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Drzewo Wiśni (Poznań)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler (Warszawa)

NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Butchery&Wine (Gdynia)

NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Nesebar kuchnia bałkańska (Szczecin)

NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Ramki Restauracja (Łódź)

NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: COMO (Lublin)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: ORZO Wrocław

WYNIKI REGIONALNE:

BIAŁYSTOK

I MIEJSCE: QuQułka w Hotelu ibis Styles

II MIEJSCE: Kurra

III MIEJSCE: Koku Sushi Antoniuk

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Koku Sushi Antoniuk

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: QuQułka w Hotelu ibis Styles

NAJLEPSZY DESER: Kurra

NAJLEPSZA ATMOSFERA: QuQułka w Hotelu ibis Styles

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Jedzenie i Picie

NAJLEPSZY DEBIUT: QuQułka w Hotelu ibis Styles

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Farina

BYDGOSZCZ 

I MIEJSCE: Lulu Bistro

II MIEJSCE: Gdańska 14

III MIEJSCE: Migavka

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Migavka

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Lulu Bistro

NAJLEPSZY DESER: Restauracja Sowa

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lulu Bistro

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Gdańska 14

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Gdańska 14

KRAKÓW

I MIEJSCE: ORZO Kraków

II MIEJSCE: La Forchetta na nowo

III MIEJSCE: Esterante

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Wola Verde

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: ORZO Kraków

NAJLEPSZY DESER: La Forchetta na nowo

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Esterante

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bona Restaurant & Bar

NAJLEPSZY DEBIUT: Wola Verde

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ORZO Kraków

LUBELSKIE

I MIEJSCE: COMO

II MIEJSCE: BONA RESTAURANT

III MIEJSCE: Arte Del Gusto

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Arte Del Gusto

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: COMO

NAJLEPSZY DESER: La Casa

NAJLEPSZA ATMOSFERA: BONA RESTAURANT

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Perłowa Pijalnia Piwa

NAJLEPSZY DEBIUT: COMO

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin

ŁÓDŹ

I MIEJSCE: Ramki Restauracja

II MIEJSCE: FLAME by Energosfera – Konarzew

III MIEJSCE: Oranżeria (Hotel Pietryna 40 ****)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Oranżeria (Hotel Pietryna 40 ****)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ramki Restauracja

NAJLEPSZY DESER: FLAME by Energosfera – Konarzew

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Miska Gastro Bowls (Puro Hotel)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ramki Restauracja

NAJLEPSZY DEBIUT: Oranżeria (Hotel Pietryna 40 ****)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Ramki Restauracja

POZNAŃ

I MIEJSCE: Drzewo Wiśni

II MIEJSCE: Klimat by Wojciech Klimas

III MIEJSCE: Galeria Smaku

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Drzewo Wiśni

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Klimat by Wojciech Klimas

NAJLEPSZY DESER: Galeria Smaku

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Dram: Restaurant & Cocktail Bar

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Drzewo Wiśni

NAJLEPSZY DEBIUT: Drzewo Wiśni

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Drzewo Wiśni

RZESZÓW

I MIEJSCE: Okovita

II MIEJSCE: Wina Dajcie

III MIEJSCE: Blue Diamond (Trzebownisko)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Okovita

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Okovita

NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Molto

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Wina Dajcie

NAJLEPSZY DEBIUT: Umami

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Umami

SZCZECIN

I MIEJSCE: Nesebar kuchnia bałkańska

II MIEJSCE: Bona Pasta

III MIEJSCE: Restauracja Sowa

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Restauracja Sowa

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Nesebar kuchnia bałkańska

NAJLEPSZY DESER: Nesebar kuchnia bałkańska

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Nesebar kuchnia bałkańska

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Basilia Ristorante

NAJLEPSZY DEBIUT: Basilia Ristorante

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Bona Pasta

ŚLĄSK

I MIEJSCE: Boska (Gliwice)

II MIEJSCE: BOSCO (Bielsko-Biała)

III MIEJSCE: Dżoj (Bielsko-Biała)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała)

NAJLEPSZY DESER: Boska (Gliwice)

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bluebell w Natura Residence 4*(Siewierz)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Winestone w Mercure 4*(Katowice)

NAJLEPSZY DEBIUT: ORO (Katowice)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ORO (Katowice)

TRÓJMIASTO

I MIEJSCE: Butchery&Wine (Gdynia)

II MIEJSCE: Vis a Vis (Piwna)

III MIEJSCE: Hola Tapas (Gdańsk)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hola Tapas (Gdańsk)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Vis a Vis (Piwna)

NAJLEPSZY DESER: Butchery&Wine (Gdynia)

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Butchery&Wine (Gdynia)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Villa Eva (Gdańsk)

NAJLEPSZY DEBIUT: Vis a Vis (Piwna)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Magari Gdańsk (PURO Hotel 4*)

WARMIA I MAZURY

I MIEJSCE: Rukola (Dywity)

II MIEJSCE: Sirocco (Olsztyn)

III MIEJSCE: Sielanka Restauracja & Bankiet (Gietrzwałd)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Loft 2.0 (Olsztyn)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Rukola (Dywity)

NAJLEPSZY DESER: Sirocco (Olsztyn)

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Sirocco (Olsztyn)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Rukola (Dywity)

NAJLEPSZY DEBIUT: Sirocco (Olsztyn)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Sielanka Restauracja & Bankiet (Gietrzwałd)

WARSZAWA

I MIEJSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler

II MIEJSCE: Bałkańska Dusza Zwycięzców

III MIEJSCE: Laba

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Dock19 by Mateusz Gessler

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler

NAJLEPSZY DESER: Qchnia Artystyczna

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Magari (PURO Hotel 4*)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bałkańska Dusza Zwycięzców

NAJLEPSZY DEBIUT: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Dym

WROCŁAW

I MIEJSCE: Forum Kulinarne

II MIEJSCE: Brusco

III MIEJSCE: Rumbar: Pokoyhof

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Brusco

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Giro Krakowska 182

NAJLEPSZY DESER: Forum Kulinarne

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Brusco

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Concordia Taste Wrocław

NAJLEPSZY DEBIUT: Messa Marina

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ORZO Wrocław