W wiosennej edycji Restaurant Week na podium znalazły się: Butchery&Wine z Gdyni, szczeciński Nesebar kuchnia bałkańska oraz Ramki Restauracja z Łodzi. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
20. edycja przyniosła wiele sukcesów. Przy stołach w ponad 400 restauracjach, w ponad 40 polskich miastach zasiadło prawie 140 000 gości. Zaserwowano im blisko pół miliona popisowych dań.
Wiosenny festiwal rozpoczął cykl kulinarno-kulturalnych wydarzeń organizowanych przez Restaurant Club. W nadchodzących miesiącach na gości czeka celebracja z bliskimi na festiwalach: Gin Week, Fine Dining Week oraz jesiennej edycji Restaurant Week
Rekordowa liczba restauracji uczestniczących w festiwalu i wyrównanie rekordu frekwencji wiosennych Restaurant Week sprawiły, że z jeszcze większym zapałem ruszamy z pracami nad jesienną edycją – podkreśla Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu. – Warto zaznaczyć, że coraz więcej gości wskazuje, że dzięki festiwalowi odkrywają nowe restauracje i smaki. Restaurant Week stał się sposobem korzystania ze sceny restauracyjnej już nie tylko dla foodies, ale bardzo szerokiego grona gości. Cieszymy się, że ta skala rośnie i liczymy, że jesienna edycja stanie się najpopularniejszym biletowanym festiwalem w Polsce – dodaje.
20% restauracji biorących udział w tej edycji festiwalu to debiuty, które biły rekordy rezerwacji i przetrwały prawdziwe oblężenie ości. Wśród nich znalazły się m.in.: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler z Warszawy, COMO z Lublina, Drzewo Wiśni z Poznania, Umami z Rzeszowa i bydgoska Gdańska 14. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również restauracje, które w festiwalu biorą udział już od kilku edycji, m.in.: The Olive w Hotelu Ilan, Hampton by Hilton Łódź City Center, Mixtura by Roman Serdiuk oraz wrocławskie Brusco.
W ramach plebiscytu restauracyjnego goście oceniali pięć aspektów doświadczenia restauracyjnego – przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrali też najlepsze debiuty i najpopularniejsze restauracje festiwalu. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została Butchery&Wine z Gdyni. Na drugim miejscu uplasował się szczeciński Nesebar serwujący kuchnię bałkańską, a podium zamyka łódzka Restauracja Ramki.
Ranking wiosennej edycji Restaurant Week w kategoriach ogólnopolskich:
I MIEJSCE W POLSCE: Butchery&Wine (Gdynia)
II MIEJSCE W POLSCE: Nesebar kuchnia bałkańska (Szczecin)
III MIEJSCE W POLSCE: Ramki Restauracja (Łódź)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Drzewo Wiśni (Poznań)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler (Warszawa)
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Butchery&Wine (Gdynia)
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Nesebar kuchnia bałkańska (Szczecin)
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Ramki Restauracja (Łódź)
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: COMO (Lublin)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: ORZO Wrocław
WYNIKI REGIONALNE:
BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: QuQułka w Hotelu ibis Styles
II MIEJSCE: Kurra
III MIEJSCE: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: QuQułka w Hotelu ibis Styles
NAJLEPSZY DESER: Kurra
NAJLEPSZA ATMOSFERA: QuQułka w Hotelu ibis Styles
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Jedzenie i Picie
NAJLEPSZY DEBIUT: QuQułka w Hotelu ibis Styles
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Farina
BYDGOSZCZ
I MIEJSCE: Lulu Bistro
II MIEJSCE: Gdańska 14
III MIEJSCE: Migavka
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Migavka
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Lulu Bistro
NAJLEPSZY DESER: Restauracja Sowa
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lulu Bistro
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Gdańska 14
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Gdańska 14
KRAKÓW
I MIEJSCE: ORZO Kraków
II MIEJSCE: La Forchetta na nowo
III MIEJSCE: Esterante
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Wola Verde
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: ORZO Kraków
NAJLEPSZY DESER: La Forchetta na nowo
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Esterante
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bona Restaurant & Bar
NAJLEPSZY DEBIUT: Wola Verde
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ORZO Kraków
LUBELSKIE
I MIEJSCE: COMO
II MIEJSCE: BONA RESTAURANT
III MIEJSCE: Arte Del Gusto
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Arte Del Gusto
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: COMO
NAJLEPSZY DESER: La Casa
NAJLEPSZA ATMOSFERA: BONA RESTAURANT
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Perłowa Pijalnia Piwa
NAJLEPSZY DEBIUT: COMO
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin
ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Ramki Restauracja
II MIEJSCE: FLAME by Energosfera – Konarzew
III MIEJSCE: Oranżeria (Hotel Pietryna 40 ****)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Oranżeria (Hotel Pietryna 40 ****)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ramki Restauracja
NAJLEPSZY DESER: FLAME by Energosfera – Konarzew
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Miska Gastro Bowls (Puro Hotel)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ramki Restauracja
NAJLEPSZY DEBIUT: Oranżeria (Hotel Pietryna 40 ****)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Ramki Restauracja
POZNAŃ
I MIEJSCE: Drzewo Wiśni
II MIEJSCE: Klimat by Wojciech Klimas
III MIEJSCE: Galeria Smaku
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Drzewo Wiśni
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Klimat by Wojciech Klimas
NAJLEPSZY DESER: Galeria Smaku
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Dram: Restaurant & Cocktail Bar
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Drzewo Wiśni
NAJLEPSZY DEBIUT: Drzewo Wiśni
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Drzewo Wiśni
RZESZÓW
I MIEJSCE: Okovita
II MIEJSCE: Wina Dajcie
III MIEJSCE: Blue Diamond (Trzebownisko)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Okovita
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Okovita
NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Molto
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Wina Dajcie
NAJLEPSZY DEBIUT: Umami
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Umami
SZCZECIN
I MIEJSCE: Nesebar kuchnia bałkańska
II MIEJSCE: Bona Pasta
III MIEJSCE: Restauracja Sowa
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Restauracja Sowa
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Nesebar kuchnia bałkańska
NAJLEPSZY DESER: Nesebar kuchnia bałkańska
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Nesebar kuchnia bałkańska
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Basilia Ristorante
NAJLEPSZY DEBIUT: Basilia Ristorante
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Bona Pasta
ŚLĄSK
I MIEJSCE: Boska (Gliwice)
II MIEJSCE: BOSCO (Bielsko-Biała)
III MIEJSCE: Dżoj (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZY DESER: Boska (Gliwice)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bluebell w Natura Residence 4*(Siewierz)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Winestone w Mercure 4*(Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT: ORO (Katowice)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ORO (Katowice)
TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Butchery&Wine (Gdynia)
II MIEJSCE: Vis a Vis (Piwna)
III MIEJSCE: Hola Tapas (Gdańsk)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hola Tapas (Gdańsk)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Vis a Vis (Piwna)
NAJLEPSZY DESER: Butchery&Wine (Gdynia)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Butchery&Wine (Gdynia)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Villa Eva (Gdańsk)
NAJLEPSZY DEBIUT: Vis a Vis (Piwna)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Magari Gdańsk (PURO Hotel 4*)
WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Rukola (Dywity)
II MIEJSCE: Sirocco (Olsztyn)
III MIEJSCE: Sielanka Restauracja & Bankiet (Gietrzwałd)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Loft 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Rukola (Dywity)
NAJLEPSZY DESER: Sirocco (Olsztyn)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Sirocco (Olsztyn)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Rukola (Dywity)
NAJLEPSZY DEBIUT: Sirocco (Olsztyn)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Sielanka Restauracja & Bankiet (Gietrzwałd)
WARSZAWA
I MIEJSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler
II MIEJSCE: Bałkańska Dusza Zwycięzców
III MIEJSCE: Laba
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Dock19 by Mateusz Gessler
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler
NAJLEPSZY DESER: Qchnia Artystyczna
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Magari (PURO Hotel 4*)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bałkańska Dusza Zwycięzców
NAJLEPSZY DEBIUT: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Dym
WROCŁAW
I MIEJSCE: Forum Kulinarne
II MIEJSCE: Brusco
III MIEJSCE: Rumbar: Pokoyhof
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Brusco
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Giro Krakowska 182
NAJLEPSZY DESER: Forum Kulinarne
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Brusco
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Concordia Taste Wrocław
NAJLEPSZY DEBIUT: Messa Marina
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ORZO Wrocław