17 czerwca Wrocław stał się kulinarną stolicą Polski. Na terenie Hali Targowej oraz Wrocławskiego Centrum Kongresowego odbyła się uroczysta gala wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin Polska 2025 – prestiżowych wyróżnień przyznawanych najlepszym restauracjom w kraju.
Wydarzenie odbyło się z inicjatywy wyłącznego partnera Przewodnika Michelin w Polsce oraz Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – Macieja Dobrzynieckiego – we współpracy z Prezydentem Wrocławia Jackiem Sutrykiem. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Piotr Borys oraz Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke, którzy wspólnie wręczali czerwone plakiety restauratorom z Warszawy, Krakowa, Poznania, Pomorza oraz – po raz pierwszy w historii – z Wrocławia.
Na gali obecni byli także przedstawiciele władz samorządowych Wrocławia i Województwa Dolnośląskiego, członkowie korpusu dyplomatycznego, reprezentanci Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu oraz Akademii Gastronomicznej w Polsce, jak również delegaci Michelin.
Po części oficjalnej odbyła się uroczysta kolacja Akademii Gastronomicznej. Degustacyjne menu przygotowali wspólnie szefowie kuchni czterech wrocławskich restauracji: Campo Modern Grill, Między Mostami, Tarasowa oraz Wierzbowa 15 – finaliści konkursu „Kulinarne Grand Prix Wrocławia”, który miał miejsce kilka miesięcy wcześniej.
Plakiety Michelin to charakterystyczne oznaczenia zaprojektowane i wykonane przez Michelin, które pozwalają gościom łatwo zidentyfikować restauracje wyróżnione w przewodniku. Stanowią one symbol przynależności do elitarnego grona blisko 20 tys. restauracji na świecie, które od 1900 r. są doceniane przez inspektorów Michelin za jakość kuchni i wyjątkowe doświadczenia kulinarne.
W tegorocznej edycji Przewodnika Michelin Polska, aż 108 restauracji z pięciu regionów odebrało czerwone plakiety – oficjalne potwierdzenie swojego miejsca wśród najlepszych lokali gastronomicznych w kraju na rok 2025.
fot. Daniel Miśko
oprac. H.Handkowska