Pizza jako fine dinning – czy to możliwe?

Aktualności

Pizza jako fine dinning – czy to możliwe?

Czy pizza może być wyrafinowanym, kulinarnym dziełem sztuki? Mistrz Włoch i Europy Valerio Valle ze swoimi uczniami z Tutti Santi udowadniają, że tak. Stworzyli oni nowe menu Gourmet, którym zapewniają pełen pakiet kulinarnych doznań na najwyższym poziomie kuchni fine dining. To doskonała okazja do odkrywania możliwości współczesnej sztuki kulinarnej i szczególnej celebracji posiłku.

Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Wydawać się może, że powiedziano w jej temacie już wszystko, jednak gdy przyjrzeć się światowym trendom i najbardziej prestiżowym konkursom kulinarnym, możemy być pewni, że to nie ostatnie słowo. Pizza cały czas ewoluuje, od dania dla biednych, po danie dla elit, na których serwowane są trudno dostępne, drogie i najwyższej jakości produkty, połączone ze sobą w niebanalny sposób. Dzięki Mistrzowi Włoch, Europy i Vice Mistrzowi Świata Valerio Valle oraz zespołowi pizzaiolo z Tutti Santi teraz także miłośnicy pizzy w Polsce mogą doświadczyć najwyższego poziomu kulinarnych doznań – tak powstała potrzeba stworzenia Pizzy Gourmet. Na pierwszy rzut oka to nadal drożdżowe ciasto w kształcie koła, jednak dobór składników, forma podania, wymagana precyzja pizzaiolo i co najważniejsze jej smak, sprawiają, że jest to kulinarna uczta.

Pizze Gourmet w Tutti Santi to zupełnie nowa kategoria w menu tej restauracji, które ciekawie łączą tradycję z nowoczesnością. Pizzaiolo Tutti Santi inspirując się rzemieślniczo przygotowywaną pizzą poszli o krok dalej i podnieśli ją do rangi kulinarnego dzieła sztuki – z wyjątkowymi dodatkami serwowanymi w nowoczesny, oryginalny sposób. Do przygotowania tych szczególnych pizz wykorzystywane są między innymi takie kulinarne skarby jak pomidorki Gialle del Piennolo uprawiane na stokach Wezuwiusza, unikalna Porchettta di Ariccia, szynka San Daniele, która dojrzewa 24 miesiące, by osiągnąć swój niepowtarzalny smak, czy pistacje sprowadzane bezpośrednio z Sycylii. Natomiast inne składniki, znane nam dobrze z codziennej kuchni, serwowane są w zupełnie innej odsłonie niż smakowaliśmy je dotychczas – jak na przykład czerwona papryka marynowana w białym kremie balsamicznym i pieczona w specjalistycznym piecu opalanym drewnem.

Na szczególną uwagę zasługuje też ciasto Pizzy Gourmet, które jest efektem wielu godzin poszukiwań idealnej receptury do tego typu dania. Dojrzewa ono dłużej niż to, które wykorzystywane jest do pozostałych pizz w Tutti Santi, jest też inaczej rozkręcane i wypiekane, dlatego jego ranty są jeszcze bardziej puszyste, a jednocześnie odpowiednio chrupiące. Co zaskakuje wiernych fanów pizzy, jest też inaczej krojone i serwowane, a to dlatego, że pełni ono także swoją specjalną rolę, jako szczególne zwieńczenie kompozycji zamkniętej w każdym kawałku pizzy.

Pizze Gourmet przygotowują wybrani pizzaiolo z zespołu Tutti Santi – jest to ważne, ponieważ wymagają one szczególnych umiejętności i precyzji. Uczniowie włoskiego Mistrza, a na co dzień pracownicy Tutti Santi, mogą pochwalić się też szczególnymi umiejętnościami, które zostały docenione przez jury na Mistrzostwach Pizzy we Włoszech w 2021 roku. To właśnie te doświadczenia, spotkania z najlepszymi kucharzami na świecie oraz obserwacje przywiezione z pobytów za granicą pozwoliły stworzyć to nowe, wyjątkowe menu.

Jedzenie jest sztuką, którą możemy praktykować codziennie. – zachęca do kulinarnych odkryć Valerio Valle.

W nowym menu Gourmet w Tutti Santi znajdują się obecnie trzy propozycje, w tym także jedna przygotowana specjalnie dla wegetarian. Są one dostępne w lokalach w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Łodzi, Wrocławiu, Kaliszu, Lubinie, Koninie, Głogowie i Gorzowie Wielkopolskim. W Kielcach, Poznaniu i Ostrowie Wielkopolskim serwowane są od piątku do niedzieli. Niebawem pojawią się także w restauracji w Lesznie.