Kompania Piwowarska radzi, jak uchronić piwo przed przegrzaniem. Standardy KP precyzyjnie określają, w jakiej temperaturze powinny być podawane piwa z portfolio firmy. Każdy gatunek piwa ma indywidualną, rekomendowaną temperaturę serwowania, a im większa zawartość ekstraktu i moc piwa, tym bliższa temperaturze otoczenia powinna być jego temperatura. Degustacja odpowiednio schłodzonego chmielowego napoju pozwala wydobyć w pełni jego smak, dlatego warto poznać optymalną temperaturę dla ulubionego piwa i jej przestrzegać. Np. markę Lech Premium należy schłodzić do temperatury 2-4 stopnie Celsjusza, a Tyskie Gronie i Żubr do 4-6 stopni Celsjusza. Co ważne, także zbyt niska temperatura nie wpływa dobrze na walory smakowe piwa. Dlatego – choć latem jest to kuszące i przede wszystkim ekspresowe rozwiązanie – nie należy wkładać piwa do zamrażalnika, bowiem wywołuje to bardzo niekorzystny szok termiczny. Niewskazane jest również wrzucanie do szklanki kostek lodu, ponieważ to z kolei powoduje gwałtowne wydzielanie się dwutlenku węgla, rozcieńczenie piwa i utratę specyficznego smaku. Podczas upałów warto uważnie przyglądać się temu, jak serwuje się piwo z nalewaka w lokalach gastronomicznych. Aby złoty trunek spełniał standardy najwyższej jakości, keg nie powinien być otwarty dłużej niż 3 dni. Po upływie trzeciej doby od otwarcia kega piwo należy wylać. Niezależnie od tego cała instalacja powinna być stale płukana i utrzymywana w czystości. Bardzo ważne jest, by podczas nalewania nie zanurzać w piwie wylewki kurka, gdyż może to doprowadzić do zakażenia piwa. Wyjątkiem jest serwowanie Pilsnera Urquella na 4 czeskie sposoby: Mliko, Cochtan, Snyt lub Hladinka. Sztuka nalewania PU wymaga wtedy zanurzenia specjalnego kranu w piwie, sposób konserwacji takiego sprzętu różni się jednak od tradycyjnych nalewaków. Jeśli zatem konsument zauważy, że barman zanurza wylewkę w piwie, serwując markę inną niż Pilsner Urquell, powinien zwrócić mu uwagę – w ten sposób przyczyni się do rozwoju kultury piwnej w Polsce i podniesienia standardów obsługi w lokalu.