Ruszyły pierwsze pilotażowe warsztaty skierowane do młodzieży szkół podstawowych i gimnazjalnych pod tytułem „Moja Zdrowa Kanapka”. Organizatorami akcji jest firma Swedeponic oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Współorganizatorem jest hotel Park Inn z Krakowa w osobie szefa kuchni – Arkadiusza Ślusarenki.
Spotkania mają na celu promowanie zdrowego stylu życia. – Chcemy zapoznać młodzież z podstawami zasad zdrowego żywienia oraz niebezpieczeństw związanych ze złymi nawykami żywieniowymi podczas warsztatów-szkoleń, na których to uczniowie sami przygotowują kanapki pod okiem szefów kuchni – mówi Marcin Polus, prezes SMKiC.
Podczas tej imprezy warsztaty prowadzili: Marcin Polus – prezes SMKiC, Andrzej Kudłacz – członek zarządy SMKiC, Bartosz Kwiatkowswki -Restauracja korsykańska PAESE oraz uczennice z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 z Krakowa: Anna Kurkiewicz, Marika Jakimowska i Paulina Hajduga.
Pierwsze spotkanie odbyło się 30 czerwca br. w Zespół szkół ogólno kształcących i integracyjnych nr 3 w Krakowie. Warsztaty wzbudziły ogromne zainteresowanie wśród uczniów, rodziców jak i nauczycieli z tutejszej szkoły. – Mamy nadzieje, że pierwsze premierowe warsztaty odbędą się we wrześniu. Liczymy na zainteresowanie wśród szkół i czekamy na zgłoszenia – dodaje Polus.