W warszawskim Centrum Handlowym Targówek przy ul. Głębockiej 15 oficjalnie otwarto w weekend pierwszy w Polsce Piada Bar – bar przekąskowy oferujący tradycyjną włoską piadę wraz z dodatkami nawiązującymi do diety śródziemnomorskiej. Piada Bar jest kolejną – po restauracji Green Patio – inwestycją spółki WARS S.A., będącą zaczątkiem tworzonej sieci przekąskowych barów serwujących potrawy przygotowywane na oczach Klientów z naturalnych, zdrowych składników. Podczas otwarcia, Piada Bar został uhonorowany certyfikatem włoskiego stowarzyszenia kulinarnego CASA ARTUSI, poświadczającym zgodność serwowanej piady z tradycyjną włoską recepturą.
Piada to włoski placek, podawany na ciepło, wypiekany z mąki pszennej, z wyłącznie naturalnych składników, wypełniony dowolnym farszem. Piada jest zdrowym, naturalnym daniem o niskiej kaloryczności i stanowi typowy element kuchni włoskiej, a tym samym diety śródziemnomorskiej. Piada we wszystkich odmianach, serwowana w Piada Barze, będzie przygotowywana na bieżąco ze świeżych składników na oczach Klientów, co stanowi istotny wyróżnik wśród oferty barów szybkiej obsługi serwujących posiłki na wynos na polskim rynku.
– Piada jest sprawdzonym przez WARS posiłkiem, serwowanym zarówno w wagonach restauracyjnych WARS, jak i restauracji Green Patio i docenionym już przez naszych Klientów. Zdecydowaliśmy się więc na zaoferowanie tego włoskiego przysmaku również osobom, które chcą zjeść na mieście – szybko, ale zdrowo. Chcielibyśmy, aby Piada Bar kojarzył się jednoznacznie ze zdrową kuchnią. Pragniemy też przekonać Polaków, że jedzenie na mieście nie musi być synonimem pochłaniania sztucznych, niezdrowych potraw. Chcemy zachęcić do dbania o jakość spożywanych posiłków w każdych warunkach, nawet w pośpiechu – powiedział Andrzej Buczkowski, Dyrektor ds. Rozwoju i Marketingu firmy WARS S.A.
Podczas otwarcia Piada Bar został również uhonorowany certyfikatem, który poświadcza zgodność serwowanego specjału z tradycyjną włoską recepturą. Certyfikat na ręce członków Zarządu WARS S.A. przekazała dyrektor zarządzająca znanego włoskiego centrum sztuki kulinarnej CASA ARTUSI – Susy Patrito Silva. CASA ARTUSI jest znanym i cenionym we Włoszech obrońcą kulinarnej tradycji włoskiej kuchni, w ramach którego działają muzeum, biblioteka poświęcona tematyce kulinarnej, restauracja oraz słynna szkoła gastronomiczna, szkoląca światowej sławy mistrzów kuchni. CASA ARTUSI zlokalizowane jest w miejscowości Forlimpopoli w regionie Emilia – Romania, z którego pochodzi tradycyjna włoska piada. Centrum zawdzięcza swoją nazwę Pellegrino Artusi, słynnemu pisarzowi i gastronomowi urodzonemu w Forlimpopoli, który uważany jest za ojca tradycyjnej włoskiej kuchni.