Znamy zwycięzcę zawodów barmańskich World Class Poland – jest nim Mateusz Szuchnik z warszawskiego koktajl baru El Koktel. Jako pierwszy Polak weźmie on udział w światowych finałach prestiżowego konkursu miksologicznego World Class Competition i zmierzy się z konkurentami z około 60 krajów.
Zwycięzca World Class Poland pokonał w finale 11 konkurentów, przy czym najbardziej zaciętą walkę stoczył z reprezentantem z Krakowa – Dominikiem Ubysz (Le Scandale Tiki Bar i Bar Instytut). – „W finałowej rywalizacji do zdobycia było maksymalnie 212 punktów, a różnica między pierwszymi dwoma zawodnikami to zaledwie 0,39 punktu. Wszyscy finaliści doskonale zaprezentowali swoje umiejętności barmańskie i wyczucie w doborze składników w etapach ‘Market Challenge’ i ‘Food Pairing’ (na dopasowanie koktajlu do przekąski), a także sprawdzili się w roli showmanów podczas otwartej dla publiczności konkurencji ’Cocktails Against The Clock’ (na czas)” – powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.
Ostatecznie zmagania finalistów zakończyły się zwycięstwem Mateusza Szuchnika, drugie miejsce zajął Dominik Ubysz, a trzecie – Paweł Rodaszyński (również z El Koktel). Mateusz Szuchnik jako barman pracuje od 6 lat. Szlify w zawodzie zdobywał warszawskich lokalach El Popo, Paparazzi, Pies Czy Suka oraz w Londynie – w Pollen Street Social i LAB London Academy of Bartenders. Aktualnie prowadzi własny bar El Koktel w Warszawie. Na swoim koncie ma zdobycie trzeciego miejsca w światowym konkursie Bols Around The World 2013.
– „To była długa podróż dla barmanów od pierwszej rundy z udziałem 100 uczestników do finałowego starcia 12 finalistów, które odbywało się na przełomie maja i czerwca. Mateusz w pełni zasłużył na zwycięstwo w konkursie World Class Poland 2015, choć tytuł najlepszego barmana w Polsce przyjął zarówno z dumą i pasją, jak i z pokorą. Przez kilka miesięcy eliminacji prezentował niezmiennie wysoki poziom, dlatego nie mam żadnych wątpliwości, że ma on szanse na sukces w konkursie globalnym w Kapsztadzie” – skomentował wynik zawodów juror Tim Judge.
Pracę finalistów oceniło jury w składzie: Georgie Bell (Wielka Brytania) – globalna ambasadorka portfolio ekskluzywnych whisky single malts, Tim Judge (Wielka Brytania) – globalny ambasador Bulleit Bourbon, a także Maciej Prot – szef kuchni „ambasada” restauracji RAW FOOD w Warszawie.
– „World Class Competition to najbardziej prestiżowy, globalny konkurs miksologiczny, który kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Mateusza Szuchnika czeka nie tylko niesamowita podróż do Kapsztadu, ale przede wszystkim szansa na poznanie największych autorytetów sztuki barmańskiej, możliwość sprawdzenia swoich sił w rywalizacji z najlepszymi barmanami z całego świata, a także perspektywa światowej kariery w tym zawodzie” – dodał Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland.
Zwycięzca krajowego konkursu wyjedzie pod koniec sierpnia 2015 roku do Republiki Południowej Afryki, gdzie weźmie udział w światowym finale World Class Competition i zmierzy się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej. Charakter wydarzenia pozostaje tajemnicą, ale – biorąc pod uwagę dotychczasowe finały – można się spodziewać ekscytujących okoliczności oraz atmosfery rywalizacji. Do tej pory zawodnicy startowali m.in. na pokładzie samolotu lecącego z Londynu do Nowego Jorku oraz na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, odwiedzając tak wyjątkowe miejsca jak Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza czy Barcelona.