W dniach 26-28 listopada w Grimaldi Forum w Monako odbywa się 2. edycja Światowego Szczytu Szefów Kuchni, czyli Chefs World Summit 2017 pod honorowym patronatem księcia Alberta II. Pierwszego dnia spotkania poznaliśmy aktualną listę 100 najlepszych kucharzy prestiżowego magazynu Le Chef. Ranking został przygotowany na podstawie wskazań 528 kucharzy, których restauracje posiadają dwie lub trzy gwiazdki Michelin. Zwycięzcą został Francuz Michel Troisgros z Maison Troisgros, a całą czołową dziesiątkę, w której znaleźli się szefowie kuchni z Francji, Hiszpanii, Włoch i Japonii, przedstawiamy poniżej:
1. Michel Troisgros, Maison Troisgros, Francja
2. Yannick Alleno, Alleno Paris, Francja
3. Joan Roca, El Celler de Can Roca, Hiszpania
4. Arnaud Donckele, Residence de la Pinede, Francja
5. Pierre Gagnaire, Restauracja Pierre Gagnaire, Francja
6. Emmanuel Renaut, Flocons de Sel, Francja
7. Enrico Crippa, Piazza Duomo, Włochy
8. Pascal Barbot, L’Astrance, Francja
9. Seiji Yamamoto, Nihonryori Ryugin, Japonia
10. Alain Ducasse, Plaza Athenee, Francja
W ubiegłym roku ponad 1200 uczestników i 100 dostawców wysokiej jakości produktów z całego świata zebrało się, aby omówić problemy i innowacje w biznesie gastronomicznym. W tym roku ponad 130 prelegentów skorzystało z okazji, aby zaprezentować ewolucję branży, a także podzielić się doświadczeniem i praktycznymi radami. Redakcja Poradnika Restauratora uczestniczy w tym wydarzeniu jako jedyny patron medialny z Polski.