12 stycznia br. na dworcu Warszawa Wschodnia, został otwarty pierwszy lokal planowanej sieci barów WARS Express. Przedsięwzięcie jest realizowane w ramach istniejącej struktury firmy Wars świadczącej usługi gastronomiczne dla podróżujących pociągami.
Wars Express to najnowsza inwestycja spółki. Pierwszy lokal został otwarty na dworcu Warszawa Wschodnia, a w planach jest otwarcie kilku kolejnych lokali. W zamyśle inwestora Wars Express to ogólnopolska sieć otwartych, łatwo dostępnych lokali gastronomicznych typu „Fast Food”. W ofercie Wars Express, prócz dań znanych z wagonów gastronomicznych obsługiwanych przez Wars takich jak popularna jajecznica, żurek czy piada, będą również przekąski (zapiekanki, hot-dogi, grillowane kanapki) oraz soki wyciskane z warzyw i owoców.
-W ciągu ostatnich kilku lat udało nam się odbudować wizerunek marki i mamy nadzieję, że będzie ona przyciągać do nas klientów nie tylko z pociągów. Zdajemy sobie sprawę, że konkurować będziemy musieli z innymi punktami typu „Fast Food” na dworcach, ale łączy nas z nimi tylko szybkość podania, gdyż większość naszych potraw przygotowywana jest ze świeżych składników i na miejscu – mów Iwo Orzełek, kierownik zespołu marketingu Wars.
Powierzchnia nowych punktów będzie uzależniona od dostępnych lokalizacji oraz natężenia ruchu na dworcach. Pierwsze lokale będą prowadzone przez pracowników spółki, kolejne prowadzone będą na zasadzie franczyzy. Docelowo planowana sieć lokali gastronomicznych Wars Express obejmie swoim zasięgiem całe terytorium Polski – 25 największych i najważniejszych dworców kolejowych w Polsce.
W budowaniu kompleksowego systemu sieci Wars Express, spółka korzystać będzie z kompetencji stosowanych w wagonach gastronomicznych w ramach NLO (Nowa Linia Obsługi).