12 października podczas 9. Międzynarodowych Targów WorldHotel organizowanych w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie odbyły się Kulinarne Mistrzostwa Polski. Zwycięzcą został Paweł Laśkiewicz z Hotelu Bohema w Bydgoszczy. Drugi na podium był Grzegorz Miśta z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach, a trzecia Aleksandra Siekierko z Warszawy. Organizatorem konkursu był Robert Sowa i MT Targi Polska.
Celem konkursu było wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne oraz musiały zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe. Tematem konkursu, a jednocześnie produktami obowiązkowymi były: polędwica wieprzowa, ślimaki podwójnie parzone hodowane na jarmużu Snails Garden, kalafior romanesco lub szparagi Oerlemans, min. jeden z owoców (melon cantaloupe, arbuz, jeżyna, truskawka) oraz kiełki (rzodkiewki, lucerny lub słonecznika) firmy Bukat, Kawa Nespresso, Przyprawy marki Prymat.
W finale pierwszej edycji konkursu zmierzyło się 12 uczestników. Oto oni:
Aleksandra Siekierko – własna działalność, Warszawa,
Grzegorz Miśta – Hotel Fabryka Wełny ****, Pabianice
Paweł Laśkiewicz – Hotel Bohema, Bydgoszcz
Marek Ciureja – Restauracja „Miedzy Wierszami”, Gorzów Wielkopolski
Bartosz Kwiatkowski – Enoteka Pergamin, Kraków
Łukasz Dobrowolski – Szef Kuchni w firmie Gastro-Szmidt, Warszawa
Piotr Pyczot – Restauracja „Carska”, Białowieża
Tomasz Soczumski – Restauracja „Żółty Słoń”, Kielce
Sebastian Szostak – Stary Browar, Kościerzyna
Mateusz Zawojski – Mała Polana Smaków, Warszawa
Karolina Sobieraj – Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1, Warszawa
Łukasz Floriańczyk – uczeń/ stażysta