Pierwsze Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa

Wydarzenia

Pierwsze Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa

13 października 2016

12 października podczas 9. Międzynarodowych Targów WorldHotel organizowanych w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie odbyły się Kulinarne Mistrzostwa Polski. Zwycięzcą został Paweł Laśkiewicz z Hotelu Bohema w Bydgoszczy. Drugi na podium był Grzegorz Miśta z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach, a trzecia Aleksandra Siekierko z Warszawy. Organizatorem konkursu był Robert Sowa i MT Targi Polska. 

Celem konkursu było wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne oraz musiały zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe. Tematem konkursu, a jednocześnie produktami obowiązkowymi były: polędwica wieprzowa, ślimaki podwójnie parzone hodowane na jarmużu Snails Garden, kalafior romanesco lub szparagi Oerlemans, min. jeden z owoców (melon cantaloupe, arbuz, jeżyna, truskawka) oraz kiełki (rzodkiewki, lucerny lub słonecznika) firmy Bukat, Kawa Nespresso, Przyprawy marki Prymat.

W finale pierwszej edycji konkursu zmierzyło się 12 uczestników. Oto oni:

Aleksandra Siekierko – własna działalność, Warszawa,

Grzegorz Miśta – Hotel Fabryka Wełny ****, Pabianice

Paweł Laśkiewicz – Hotel Bohema, Bydgoszcz

Marek Ciureja – Restauracja „Miedzy Wierszami”, Gorzów Wielkopolski

Bartosz Kwiatkowski – Enoteka Pergamin, Kraków

Łukasz Dobrowolski – Szef Kuchni w firmie Gastro-Szmidt, Warszawa

Piotr Pyczot – Restauracja „Carska”, Białowieża

Tomasz Soczumski – Restauracja „Żółty Słoń”, Kielce

Sebastian Szostak – Stary Browar, Kościerzyna

Mateusz Zawojski – Mała Polana Smaków, Warszawa

Karolina Sobieraj – Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1, Warszawa

Łukasz Floriańczyk – uczeń/ stażysta