Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro Warszawa zorganizowało eliminacje do tego niezwykle prestiżowego konkursu mistrzów kuchni z całego świata.
Przebieg zmagań – godzina 08:00 odprawa ośmiu ekip. Podczas odprawy ekipa sędziowska w składzie: Przewodniczący Zenon Hołubowski, Kurt Scheller, Grzegorz Kazubski, Artur Musztyfaga i Piotr Szczygielski wskazała na newralgiczne elementy dotychczas nie wskazywane w naszych konkursach. Prace najlepszych kucharzy z Polski są już na światowym poziomie.
Zasady konkursów WACS są bardzo restrykcyjne. Na poziomie przygotowania potraw to ponad 40 punktów które mogą zmniejszyć liczbę punktów w ocenie generalnej. O godz. 09:00 uczestniczy rozpoczęli pracę. Osiem ekip kolejno wystartowało żeby punktualnie o godz. 18:00 zakończyć zmagania.
Ekipy w składzie Szef i Pomocnik:
1) Ewa Olejniczak z asystentką Emilią Zgutka
2) Liliana Filipiak z asystentem Damianem Kolasa
3) Rafał Godziemski z asystentem Przemysławem Putynkowskim
4) Ernest Jagodziński z asystentem Wojciechem Bartczak
5) Przemysław Czekała z asystentem Michałem Krzysiak
6) Patryk Dziamski z asystentem Piotrem Zasadą
7) Mateusz Wichrowski z asystentem Bartłomiejem Pawlikowskim
8) Sylwester Lis z asystentem Norbertem Dziadkowiec
– To najodważniejsi z najlepszych kucharzy w naszym kraju. Nie widuje się już większości z nich podczas zmagań. Chcą więcej, chcą walczyć o tytuły z kolegami poza granicami Polski. Stąd pomysł eliminacji. Regulamin zbliżony do tego WACS – owskiego. Już na wstępie czuć było skupienie i co ważne współpracę między zawodnikami. Duety naprawdę świetnie dogadywały się ze sobą. Jednym z odstępstw od reguł WACS był element szkolenia jakim objęliśmy proces pracy, przygotowań w tworzeniu dań. Zamiast w pełni oceniać ten etap sędziowie wskazywali za co w danym momencie uczestnicy mogli stracić punkty podczas Global competipions. Nie oznacza to że kucharze nie spełniają norm. To znaczy że każdy nawet najlepszy może się uczyć. Tak poważnie chodzi o to żeby startujące ekipy z Polski pod każdym względem ścierały się w walce o trofea z kolegami z innych krajów. Tak więc pojedynek trwa. Pieczenie, gotowanie, pot, azot, sous vide, nerwy, siekanie, mielenie i skupienie. Wielką przyjemnością jest obserwować kucharzy na takim poziomie. Wielu kucharzy obserwowało poczynania i kolejno wystawiane dania kibicując zapewne swoim faworytom. Nadeszła godzina 18:00. Ostatnie dania opuściły kuchnię i trafiły do komisji oraz na ekspozycję. Ostatnie rozmowy komisji. Jak zwykle Joanna Ochniak wpisała nazwiska uczestników w dyplomy i… – mówi Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Restauracja i Catering Moonsfera.
Wyniki zostały ogłoszone:
III miejsce
Sylwester Lis z asystentem Norbertem Dziadkowiec
II miejsce
Ewa Olejniczak z asystentką Emilią Zgutka i tytuł drużyny rezerwowej
I miejsce i tytuł Reprezentacji Narodowej do eliminacji Kontynentalnych jesienią bieżącego roku otrzymali:
Rafał Godziemski z asystentem Przemysławem Putynkowskim.