Pierwsza nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 przyznana. Otrzymał ją Maciej Małecki, który razem z Marcinem Nowakiem zwyciężyli 6. edycję Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Poradnik Restauratora był patronem medialnym.
Konkurs odbył się 10 listopada w Haston City Hotel we Wrocławiu. Uczestnicy zmierzyli się w dwóch konkurencjach. Pierwsza z nich, sprawnościowa, polegała na przygotowaniu sosu drobiowego na białym winie ze śmietanką w formie glace z użyciem szalotki, masła, śmietany, fondu drobiowego marki Chef, wina białego typu chardonnay oraz soli i świeżo zmielonego pieprzu. Druga konkurencja była pojedynkiem na smaki. Zawodnicy musieli się wykazać pomysłem na połączenie, w ramach przystawki, fileta z sandacza, boczku wędzonego, szczypiorku i dowolnego produktu marki Chef, a także przygotować danie główne, w którym składnikami obowiązkowymi były filet ze strusia, langustynki, brandy i również dowolny produkt CHEF.
W ocenie Jury najlepszymi okazali się Maciej Małecki i Marcin Nowak z Brasserie Warszawska. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki z Restauracji Warszawska w Sosnowcu – II miejsce oraz Sebastian Kornacki i Paweł Jagiełło reprezentujący Airport Hotel Okęcie.
Umiejętności Macieja Małeckiego będziemy mogli podziwiać ponownie w dniach 2-3 października 2018, podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018.
Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.
fot. Arch. Haston City Hotel we Wrocławiu