Pierogi z ciasta francuskiego	z nadzieniem z karpia zatorskiego ChNP

Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem z karpia zatorskiego ChNP

30 czerwca 2015

Grzegorz Labuda, Szef kuchni restauracji Szafarnia, Gdańsk

Składniki:

(dla 6 osób)

600 g ciasta francuskiego

500 g filetów z karpia zatorskiego

1 biała cebula

4 ząbki czosnku

3 łyżki masła

2 łyżki soku z cytryny

¼ szklanki śmietany 36%

przyprawy: sól, pieprz, siekana pietruszka, kmin rzymski do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić z czosnkiem na maśle, śmietanę ubić, filety z karpia zatorskiego oddzielić od ości i posiekać, połączyć z przestudzoną cebulą, ubitą śmietaną i przyprawić. Ciasto francuskie rozłożyć i powycinać krążki, nałożyć farsz i zlepić, nadając kształt pierogów. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 195°C do zrumienienia.

Czas przygotowania: 50 min.