Grzegorz Labuda, Szef kuchni restauracji Szafarnia, Gdańsk
Składniki:
(dla 6 osób)
600 g ciasta francuskiego
500 g filetów z karpia zatorskiego
1 biała cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
¼ szklanki śmietany 36%
przyprawy: sól, pieprz, siekana pietruszka, kmin rzymski do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić z czosnkiem na maśle, śmietanę ubić, filety z karpia zatorskiego oddzielić od ości i posiekać, połączyć z przestudzoną cebulą, ubitą śmietaną i przyprawić. Ciasto francuskie rozłożyć i powycinać krążki, nałożyć farsz i zlepić, nadając kształt pierogów. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 195°C do zrumienienia.
Czas przygotowania: 50 min.