Piekarnia i restauracja PAUL otwiera pierwszy lokal w Polsce

Wydarzenia

Piekarnia i restauracja PAUL otwiera pierwszy lokal w Polsce

20 lipca 2015

22 lipca w Warszawie otworzy się pierwszy lokal znanej, francuskiej sieci piekarni i restauracji PAUL. Należąca do rodzinnej firmy z ponad 125 letnią tradycją marka – podobnie jak w Mediolanie, Paryżu czy Tokio – zaoferuje Gościom prawdziwe francuskie pieczywo i wypieki. W ofercie znajdą się śniadania, świeże przekąski i dania obiadowe. Wysoka jakość, niezapomniany  smak, prosta elegancja – wszystko to w autentycznym, francuskim wydaniu.

Warsaw Financial Center w samym sercu stolicy – to tam otworzy swoje podwoje pierwszy lokal sieci PAUL. Na gości czekać będzie 40 miejsc siedzących. W planach jest otwarcie kolejnych lokali – głównie w prestiżowych lokalizacjach w Warszawie.

Zarządzaniem wszystkimi lokalami oraz rozwojem sieci PAUL odpowiada Spółka LS travel foodservice Poland, która z powodzeniem prowadzi już w naszym kraju 89 lokali gastronomicznych pod markami takimi jak: Flying Bistro, The Flame, Furore!, SO! COFFEE i Bread&Co.

Prawdziwie francuskie

Znakiem rozpoznawczym marki PAUL są wysokiej jakości produkty. Podobnie jak w innych krajach, także w Polsce pieczywo będzie wypiekane według tradycyjnych receptur, na miejscu, ze składników pochodzących z Francji. Chleb, bagietki i rogaliki zyskają prawdziwy francuski smak, który ciężko odtworzyć  w podobnych miejscach w Polsce. W restauracjach PAUL będziemy mogli poczuć się jak w Paryżu czy Lille.

–  Rynek długo czekał na PAUL, na prawdziwie francuski smak pieczywa. Wiele istniejących piekarni oferuje wypieki francuskie tylko z nazwy. Fantazyjne bułki, jakie można kupić w naszych dzisiejszych piekarniach, znane są we Francji od połowy XX wieku, kiedy to białe pieczywo zaczynało być doceniane. Jesteśmy przekonani, że PAUL będzie także modnym miejscem i przyciągnie rzesze warszawiaków nie tylko jakością sprzedawanych produktów, ale także wyjątkowym klimatem – mówi Maciej Gajkowski Dyrektor Generalny LS travel foodservice Poland.

Oferta założonej w 1889 roku we Francji sieci opiera się na daniach śniadaniowych, lunchowych i obiadowych, a także wyrobach piekarniczo-cukierniczych, quiche, crepes, kanapkach i sałatkach. W lokalu będzie możliwość wyboru produktów z menu oraz ich zakup na wynos. Zarówno piekarnia, cukiernia, jak i kuchnia są przeszklone, co umożliwi Gościom obserwowanie procesu przygotowania produktów i dań.

Historia PAUL

Wszystko zaczęło się od Charlemagne Mayot, który w 1889 roku założył piekarnię w Croix, niedaleko Lille we Francji. Jego wnuczka Suzanne wraz z mężem Julien Holderem przejęli rodzinny biznes, a następnie stali się właścicielami piekarni PAUL w Lille. Po ich śmierci rozwojem sieci PAUL zajął się ich syn tym samym  zapoczątkowując rewolucję wypieku pieczywa w piecu na drewno, który był widoczny dla klientów. Ten prosty, a zarazem awangardowy pomysł stał się początkiem sukcesu trwającego do dziś.

Pieczywo wyrabiane jest z zachowaniem dawnej receptury i reguł rzemiosła z początków XX wieku: jest ugniatane, formowane, przyprawiane i pieczone w  procesie długiej fermentacji. Wszystko po to, aby uzyskać smak dobrego, prawdziwie francuskiego chleba. Dla piekarzy PAUL liczy się każdy szczegół: świeżość drożdży, typ mąki, sposób wyrabiania i czas rośnięcia, temperatura, wilgotność, a nawet pogoda.

Obecnie na rodzimym rynku PAUL ma 367 piekarni i restauracji. Poza Francją sieć obecna jest w 33 krajach – od Europy, po Afrykę i Azję, gdzie ma już ponad 218 lokali. W Polsce w ciągu 10 lat ma powstać ich co najmniej kilkanaście.