Dla smakoszy piwa i nowoczesnej kuchni polskiej, pełnej świeżych i sezonowych smaków otworzyło się nowe miejsce na Brackiej 18. Pijalnia piwa Perłowa Bistro, zdobywa serca mieszkańców Warszawy oryginalnymi smakami, bezpretensjonalną atmosferą i przystępnymi cenami.
Perłowa Bistro to multitap Perły Browarów Lubelskich, młodsza siostra Perłowej Pijalni Piwa w Lublinie. Tutaj skosztujemy prawie wszystkich piw warzonych w Browarze Perła oraz Browarze Zwierzyniec. Możemy spróbować takich ciekawostek jak Witbier, Perła Koźlak czy Perła Porter Bałtycki. Niektórych piw nie znajdziemy nigdzie indziej w Warszawie – tak jest np. w przypadku Ordynackiego Lekkiego czy Witbier’a.
Lokal urządzony jest w stylu industrialnym i podzielony na dwie części – barową na parterze, gdzie dominują wysokie stołki, a uwagę przyciąga sporych rozmiarów bar oraz restauracyjną na pierwszym piętrze. W Perłowej Bistro powstają wyjątkowe koktajle, oparte na piwie Perła i sezonowych produktach, do których przygotowania wykorzystywane są zarówno nowoczesne techniki (m.in. sous-vide czy fatwash) jak i stare sposoby naszych babć. Koktajle zaskakują smakowymi połączeniami – np. “Ale Toffi” to ciemny rum w parze
z syropem na bazie piwa Perła Porter Bałtycki oraz dodatkiem krówek i chocolate bitters. “Gin Rosemary Passion” to świetna kompozycja, łącząca gin z marakują i domowej roboty syropem rozmarynowym. “Smoky Martini” to odpowiednie połączenie wódki z odrobiną dziesięcioletniego Ardbega, skontrowane zestem z grejfruta. Karta koktajli często się zmienia, więc warto wracać tutaj po nowe, smakowite odkrycia.
Perłowa Bistro to jednak nie tylko doskonałe trunki – to lokal serwujący dania nowoczesnej kuchni polskiej, sezonowe, świeże i starannie podane. Karta jest krótka, przejrzysta i codziennie się zmienia. W ramach przystawki można skosztować np. balotyny drobiowej z kompresowanym ogórkiem i piaskiem jadalnym czy sałatki z fasolki szparagowej i pieczonej papryki z jajkiem w koszulce. Z dań głównych polecamy żeberka w piwie Perła Koźlak z grillowanym boczniakiem oraz nogę kaczki podawanej na kaszotto i warzywach. Na deser Perłowa Bistro zaskoczy mrożonym pasztetem słodowym z chrupiącym ciastkiem orzechowym i sosem żurawinowym oraz bezą daktylową z kompresowaną brzoskwinią i sosem z czerwonej porzeczki. Część dań nawiązuje do piwa, jego składników oraz Lubelszczyzny skąd wywodzi się Browar Perła. Miłym dodatkiem do piwa będzie oryginalna przekąska – w lokalu zamiast orzeszków serwowane są dwie wersje słodu prażonego – słodka z miodem i słona. Bistro serwuje również lunche.
Perłowa Bistro szykuje niespodziankę dla koneserów piwa – już wkrótce wprowadza Stout’a z Browaru Zwierzyniec. Jest to piwo górnej fermentacji o ciemnej, niemal czarnej barwie. Stout charakteryzuje się wyczuwalnym zapachem dymu torfowego oraz mieszającymi się nutami czekolady, kawy i torfu. W smaku wyczuwalny jest zaś palony jęczmień i czekolada, jak również akcent dymu.
Połączenie świetnej jakości produktów z rozsądną ceną, szeroki wybór piwa i koktajli, miła atmosfera i lokalizacja w samym centrum Warszawy sprawiają, że Perłowa Bistro to doskonała propozycja na smaczny lunch, randkę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy dobrym jedzeniu, czy po prostu na piwo.