PENNE CARBONARA 10 PORCJI
Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009
Składniki:
– Penne 1,5 kg
boczek wędzony 1,5 kg
cebula 250 g
jajka 10 szt.
śmietana 30% 1 l
parmezan 300 g
wino białe 0,5 l
sól, pieprz 3%
Sposób przyrządzania:
Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy wrzucamy Penne i gotujemy około 6-7 min. Od czasu do czasu mieszając.
Następnie przesmażamy boczek pokrojony w julliene i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia podlewamy wszystko białym, wytrawnym winem i pozostawiamy na ogniu do odparowania całości płynu.
Do małego naczynia wbijamy żółtka jaj, wlewamy śmietanę i wsypujemy parmezan. Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnię z boczkiem. Następnie dodajemy odcedzony makaron.
Zostawiamy wszystko do zagotowania, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zestawiamy z ognia.