Penne carbonara

Penne carbonara

02 grudnia 2009

PENNE CARBONARA  10 PORCJI

Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu

Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009

 

Składniki:

– Penne 1,5 kg

boczek wędzony 1,5 kg

cebula 250 g

jajka 10 szt.

śmietana 30% 1 l

parmezan 300 g

wino białe 0,5 l

sól, pieprz 3%

Sposób przyrządzania:

Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy wrzucamy Penne i gotujemy około 6-7 min. Od czasu do czasu mieszając.

Następnie przesmażamy boczek pokrojony w julliene i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia podlewamy wszystko białym, wytrawnym winem i pozostawiamy na ogniu do odparowania całości płynu.

Do małego naczynia wbijamy żółtka jaj, wlewamy śmietanę i wsypujemy parmezan. Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnię z boczkiem. Następnie dodajemy odcedzony makaron.

Zostawiamy wszystko do zagotowania, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zestawiamy z ognia.