Paweł Salamon szefem kuchni Pałacu Mierzęcin

Newsy

Paweł Salamon szefem kuchni Pałacu Mierzęcin

25 maja 2020

Po pięciu latach pracy w Hotel & Restaurant Smolarnia nadszedł czas na zmiany i nowe wyzwania, które od początku kariery wyznaczają pasmo sukcesów zawodowych Pawła Salamona. Warto przypomnieć, że nowy Szef Kuchni Pałacu to człowiek niezwykle ambitny, cieszący się dużym szacunkiem i zaufaniem branży, gości czy organizatorów konkursów. To zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2016, Młody Talent 2017/ 100 BEST Restaurants Poland, nauczyciel zawodów gastronomicznych, powołany przez MEN do grona ekspertów, pracujących nad rozwojem systemu edukacji zawodowej. Ambasador Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2017, 2018, 2019. Trener i mentor adeptów sztuki kulinarnej do EuroSkills Budapeszt 2018, WorldSkills Kazań 2019 oraz EuroSkills Graz 2020. Ambasador Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Jest z wykształcenia kucharzem oraz technologiem żywienia zbiorowego, a za swoją pracę był wielokrotnie nagradzany.

– W Smolarni spędziłem pięć lat i był to bardzo dobry czas, podczas którego odkryłem nowe przestrzenie i możliwości. Poznałem swoje ambicje, zmierzyłem się z nimi i jestem gotów na nowe wyzwania. Pałac Mierzęcin to miejsce wyjątkowe, w którym zaklęta jest obietnica rozwoju. Chcę poszukać nowych kierunków, jeszcze bliżej zbratać się z naturą, uzyskać od niej wszystko, co najlepsze może się znaleźć finalnie na talerzach. – mówi Paweł Salamon.
Jego kuchnia to autorskie, często zaskakujące propozycje, bazujące na produktach sezonowych, pozyskiwanych głównie od lokalnych dostawców. Znany jest z tego, że umiejętnie łączy współczesną sztukę kulinarną z tradycyjnymi przepisami. Na uznanie polskich i zagranicznych gości zapracował konsekwencją, zaangażowaniem i wysoko stawianą sobie poprzeczką. To świadomy i odpowiedzialny szef, który z całą pewnością wniesie wiele dobrego do oferty Pałacu Mierzęcin.

djalbum_link:258