„5 lat pracy w jednym miejscu to według mnie imponujące doświadczenie. Szczęśliwie miałem ogromną przyjemność spędzić ten okres w towarzystwie wspaniałych ludzi: silnego zespołu i oddanych gości. Tak, to prawda. Rozdział „Hotel Smolarnia” został zamknięty i będę go wspominał jako czas, gdy spełniłem ważną część swoich zawodowych marzeń. Wraz z zespołem sięgaliśmy po wielkie rzeczy. Dziękuję.
Czas jednak na zmiany, które są konieczne, gdy ma się tak ogromny apetyt na wyzwania, jak ja. Tym razem zew kulinarnej przygody wezwał mnie do miejsca szczególnego, cieszącego się bardzo dobrą reputacją. Miejsca, które znam, cenię i szanuję za wielopłaszczyznowy wysiłek, jaki włożono, by miało tak silną markę. Otóż od maja 2020 roku zajmuję stanowisko szefa kuchni Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort.
Rozpoczynam nowy rozdział, któremu będzie przyświecała idea tworzenia niezapomnianych kompozycji smakowych osadzonych jak najbliżej produktów świeżych, sezonowych, lokalnych. Cieszy mnie perspektywa pracy w miejscu tak wspaniale zlokalizowanym, w towarzystwie winnicy i blisko natury. Te okoliczności pomogą w obraniu nowych kierunków poszukiwań, a ich efekty planuję obficie i smacznie serwować naszym gościom.” – czytamy na fb Pałacu Mierzęcin.
Przypominamy, że Paweł Salamon to zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2016, Młody Talent 2017/ 100 BEST Restaurants Poland, nauczyciel zawodów gastronomicznych, powołany przez MEN do grona ekspertów, pracujących nad rozwojem systemu edukacji zawodowej. Ambasador Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2017, 2018, 2019. Trener i mentor adeptów sztuki kulinarnej do EuroSkills Budapeszt 2018, WorldSkills Kazań 2019 oraz EuroSkills Graz 2020. Ambasador Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Jest z wykształcenia kucharzem oraz technologiem żywienia zbiorowego, a za swoją pracę był wielokrotnie nagradzany.