Zakończyła się druga edycja konkursu barmańskiego Ballantine’s Bartenders Challenge. To największe tego typu wydarzenie w Polsce, którego motywem przewodnim jest szkocka whisky. Najlepsi barmani walczyli w Sopocie o tytuł Best Whisky Mixologist i pozłacany zestaw barmański, a także bilety do Szkocji. Gwarancją sukcesu okazała się wiedza na temat szkockiej whisky Ballantine’s, wyobraźnia i oryginalna prezentacja autorskiej koktajlowej propozycji.
Zwycięska Islay
Niezmiennie, motywem przewodnim konkursu były cztery szkockie regiony, z których pochodzą malty tworzące whisky Ballantine’s. Highlands, Lowlands, Speyside i Islay – whisky produkowana w każdym z tych regionów ma swój szczególny charakter. Whisky malt z regionu Speyside są łagodne, słodkie, owocowe, drzewne. Region Highlands to whisky miodowe, korzenne, pikantne, orzechowe, lekko torfowe. Islay znana jest z whisky torfowych, dymnych, ostrych, słonych, żywicznych; w regionie Lowlands powstają zaś whisky słodowe, ziołowe, świeże, delikatne i kwiatowe.
W przypadku Ballantine’s Bartenders Challenge, barmani mieli za zadanie przygotować swoje własne propozycje koktajlowe, które uwypuklą i podkreślą cechy charakterystyczne maltów z poszczególnych regionów Szkocji. W tym roku zwyciężył koktajl przygotowany przez Patryka Biadacza inspirowany charakternym regionem Islay.
„Inspiracją był koktajl New York Sour, będący twistem whisky sour. W tym koktajlu do klasycznego soura dolewamy wytrawne czerwone wino. New York Sour co prawda oryginalnie pochodzi z Chicago, ale dzięki pewnemu barmanowi zyskał taką popularność na Manhattanie, że właśnie Nowemu Jorkowi zawdzięcza swoją obecną nazwę. ”– mówi Patryk Biadacz z słynnego już koktajl baru Mercy Brown w Krakowie.
Sopot Sour
- 50 ml Ballantine’s Finest
- 30 ml sok z cytryny
- 25 ml syrop z melasy z trzciny cukrowej
- 3D Creole Bitters
- 20 ml Punt e Mes (float)
- zest z grejpfruta
Wszystkie składniki należy umieścić w shakerze, następnie całość dobrze wstrząsnąć, serwować na kościach lodu, w szkle typu old fashioned, dekorować zestem z grejpfruta
Światowe trendy
Ballantine’s Bartenders Challenge to połączenie warsztatów ze światowymi gwiazdami sceny barmańskiej z konkursem. To też dobra okazja dla barmanów do podszlifowania swoich umiejętności miksologicznych, jak również do poznania najnowszych światowych trendów i oryginalnych inspiracji koktajlowych. Jamie Roberts, prowadzący w Londynie Toy Shop Bar zaprezentował uczestnikom swoje pomysły na urozmaicenie menu koktajlowego. Tworzone przez niego drinki pozwalają na dzielenie się nim w gronie znajomych, a przy okazji zaskakują formą. To świeże spojrzenie na kulturę picia koktajli.
Laureaci Konkursu
„W tym roku otrzymaliśmy około 160 zgłoszeń z całej Polski. Do Warszawy na warsztaty z takimi specjalistami jak: Fredrik Olsson, Robin Hitchcock, Jamie Roberts, Oskar Kinberg zaprosiliśmy 40 barmanów. W Sopocie z 8 finalistów jury wyłoniło 4 laureatów, którzy wyjadą do Szkocji poznać serce marki Ballantine’s. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni zarówno frekwencją, jak i jakością zgłoszeń. Przeżywamy obecnie olbrzymi rozkwit kultury koktajlowej w Polsce” – powiedział Marcin Rogulski, ambasador whisky Ballantine’s w Polsce.
Wśród zwycięzców znaleźli się:
- Patryk Biadacz – Mercy Brown , Kraków
- Nikola Arasimowicz – Lazy Dog, Warszawa
- Bartłomiej Wójcik – Foto Cafe 102, Łódź
- Andrzej Bańdo – Prozak 2.0, Kraków