Pasta World Championship

Wydarzenia

Pasta World Championship

22 października 2018

24 października w mediolańskim La Pelota szefowie kuchni z całego świata spotkają się, by walczyć o tytuł mistrza kuchni włoskiej. Po raz drugi do konkursu zakwalifikował się Polak. Jest nim Paweł Gałecki, kucharz z lubelskiej restauracji Piano. Prezentacja dania, które polski kucharz przygotuje w Mediolanie, odbyła się 17 października w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Pasta World Championship to konkurs organizowany przez Akademię Barilla już po raz siódmy. W tym roku 18 młodych kucharzy z całego świata wystawi na próbę swoje kulinarne umiejętności. Myśl przewodnia tegorocznej edycji wpisuje się w światowy trend: Jedz pozytywnie. Udział w konkursie to okazja do pokazania swoich umiejętności i filozofii kulinarnej. Uczestnicy będą musieli zachwycić wymagających jurorów, tworząc autorskie dania oparte na flagowym składniku kuchni włoskiej, jakim jest makaron.

Finałowe potrawy oceniane są przez największe sławy kulinarnego świata. W jury zasiądą najlepsi włoscy szefowie kuchni: Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti oraz szef kuchni i dietetyk piłkarskiej reprezentacji Niemiec Holger Stromberg. Konkursowe dania oceniać będzie także Brittany Wright, znana amerykańska influencerka, zajmująca się artystyczną fotografią kulinarną. Podczas kulminacyjnego etapu do jury dołączy też jeden z najbardziej wizjonerskich szefów kuchni – Davide Oldani. To on wprowadził do kuchni włoskiej koncepcję „cucina pop“, czyli gotowania na idealnie zrównoważonych kontrastach, które wyraźnie widać w daniach serwowanych w jego restauracji „D’O“, położonej niedaleko Mediolanu.