Do 3 października br. przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Działanie jest realizowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach inwestycji finansowanej z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). Z dniem 1 sierpnia br. o wsparcie mogą ubiegać się również firmy, które wykażą spadek obrotów w latach 2020–2021 wynoszący co najmniej 20%, a nie 30% – jak dotychczas.
Celem przedsięwzięcia jest pomoc firmom w stawianiu czoła wyzwaniom rynkowym przez wsparcie projektów, które mogą przyczynić się do ich rozwoju i dywersyfikacji działalności. Wsparcie obejmuje mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (przedsięwzięcia MŚP) z branży HoReCa (tj. hotele, restauracje, catering), turystyka oraz kultura, które w wyniku realizacji przedsięwzięcia rozszerzą lub zdywersyfikują swoją dotychczasową działalność w celu wzmocnienia szans jej prowadzenia w przypadkach przyszłych kryzysów.
– PARP chce wyjść naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców, dlatego postanowiliśmy ułatwić i doprecyzować część zapisów regulaminowych konkursu. Ponadto nasi eksperci przeanalizowali wyniki pierwszego naboru i stworzyli listę wskazówek, które pozwolą wnioskodawcom uniknąć najczęściej popełnianych błędów – mówi Katarzyna Duber-Stachurska, prezes PARP.
Dla kogo dofinansowanie?
O wsparcie mogą ubiegać się mikro, mali i średni przedsiębiorcy, którzy na dzień 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) wskazanym w regulaminie konkursu. Wsparcie przeznaczone jest dla przedsiębiorstw, które w latach 2020–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 20%, liczonych rok do roku.
Wsparcie mogą otrzymać podmioty, które prowadzą działalność definiowaną kodem PKD (lista kodów PKD wskazana jest na stronie działania) i mają ten kod wpisany w podstawowej lub w dodatkowej działalności przedsiębiorstwa wnioskodawcy.
Nie są kwalifikowane do wsparcia podmioty, które nie mają tak określonego kodu PKD, w tym w szczególności kooperanci współpracujący z branżą, np. pralnie świadczące usługi na rzecz obiektów hotelarskich czy firmy ochroniarskie świadczące usługi ochrony imprez, obiektów.
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 000,00 zł. Maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP to 540 000,00 zł. Maksymalna intensywność wsparcia przedsięwzięcia MŚP nie może przekroczyć 90% kosztów kwalifikowalnych. Firmy będą mogły przeznaczyć dofinansowanie na koszty inwestycyjne, technologie cyfrowe, usługi szkoleniowe i rozwojowe.
Na dzień złożenia wniosku wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia MŚP. Prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru.
W ramach naboru do objęcia wsparciem może zostać zgłoszone i wybrane jedno przedsięwzięcie jednego przedsiębiorcy.
Uwaga, wydłużenie terminu! Wnioski można składać do 3 października 2024 roku.
Lista zmian
Oto lista 7 kluczowych zmian regulaminowych w drugim naborze, które ułatwią ubieganie się o dofinansowanie w ramach Inwestycji KPO HoReCa, realizowanej z Krajowego Planu Odbudowy:
- Od 1 sierpnia br. (po zamkniętej rundzie wniosków składanych do 31 lipca) firma ubiegająca się o wsparcie ma obowiązek wykazania spadku obrotów w latach 2020–2021, wynoszącego co najmniej 20% (nie 30%), liczonych rok do roku.
- Zrezygnowano z obowiązkowego spełnienia przez wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura. Wystarczający jest kod PKD wpisany w KRS albo w CEiDG w dodatkowej działalności.
- Przeniesiono obowiązek przedkładania przez wnioskodawców dokumentów potwierdzających dokonanie wpisu do obowiązkowych rejestrów/ewidencji do właściwych organizacji w związku z prowadzoną działalnością na etap przed podpisaniem umowy o udzielenie wsparcia.
- Zrezygnowano na etapie składania wniosków z obowiązku załączania przez wnioskodawców dokumentów/uprawnień/pozwoleń dotyczących realizacji przedsięwzięcia MŚP. Obowiązek przesłania niezbędnych praw i pozwoleń na realizację przedsięwzięcia został przeniesiony na etap podpisania umowy w przypadku, gdy wnioskodawca we wniosku zadeklaruje, że takie pozwolenia są konieczne.
- Wprowadzono dodatkowe kryterium „Przedsięwzięcie MŚP realizowane będzie w ramach działalności HoReCa, turystyka lub kultura”. Kryterium to pozwala uzyskać większe szanse na dofinansowanie przedsiębiorcom, którzy w odpowiednich okresach realizacji swojej działalności posiadali i posiadają przeważający kod PKD w branży. Przedsiębiorcy, którzy działają z kodami PKD dodatkowymi dla branży, mają jednak możliwość skutecznego uzyskania dofinansowania.
- W „Przewodniku kwalifikowalności wydatków” doprecyzowano definicję środka transportu rozumianego jako pojazdy samochodowe.
- Poprawiono oświadczenie o wyrażeniu zgody na doręczenie przez operatora korespondencji drogą elektroniczną w taki sposób, by zapisy oświadczenia były zgodne z informacjami zawartymi we wniosku o wsparcie.
Garść przydatnych wskazówek
Składasz wniosek? Pamiętaj, by:
- dysponować wpisem do ewidencji obiektów hotelarskich (rejestr prowadzony przez marszałka) i innych obiektów niż hotelarskie (ewidencja prowadzona przez gminy) – zostanie to zweryfikowane przed zawarciem umowy; dokumentu potwierdzającego wpis nie musisz załączać do wniosku, będzie potrzebny dopiero przy podpisaniu umowy;
- zachować zgodność terminów realizacji harmonogramu rzeczowo-finansowego i zapisów dot. terminu rozpoczęcia i zakończenia przedsięwzięcia MSP; rozpocząć możesz najpóźniej na 3 miesiące od daty złożenia wniosku, zakończyć musisz najpóźniej w 12 miesięcy od rozpoczęcia;
- przed zawarciem umowy mieć odpowiednie zezwolenia, które są wymagane dla zrealizowania projektu – powinny być pozyskane wcześniej (np. na budowę albo modernizację obiektu w danej lokalizacji);
- dysponować odpowiednią dokumentacją lub odniesieniami do pozwoleń niezbędnych do realizacji przedsięwzięcia (np. dotyczących stałego postawienia namiotu magazynowego lub gastronomicznego);
- planowana dywersyfikacja dotyczyła działalności określonej kodem PKD niewykraczającym poza branżę HoReCa (lista kodów PKD ogłoszona w naborze);
- przypisać właściwy kod PKD do zakresu planowanego przedsięwzięcia;
- właściwie określić spadek obrotów (zgodnie z dokumentami finansowymi załączonymi do wniosku) oraz dołączyć do wniosku odpowiednie dokumenty, które to potwierdzają;
- zakres planowanych działań w ramach rozszerzenia lub dywersyfikacji działalności nie prowadził do wyjścia z branży HoReCa określonych w liście kodów PKD;
- dywersyfikacja poprzez wprowadzenie nowej usługi była rzeczywista (np. nowe menu, czy nowy standard pokoi są jedynie ulepszeniem usług, a nie nową usługą, która jest wymagana);
- nie przekraczać maksymalnej wartości kosztów kwalifikowalnych;
- ująć wszystkie komponenty (np. szkoleniowy i doradczy) w produktach/usługach przedsięwzięcia MŚP.
Czego nie można sfinansować?
Koszty niekwalifikowalne:
- koszty poniesione poza okresem kwalifikowalności określonym w umowie,
- koszty nieudokumentowane lub nienależycie udokumentowane,
- podatek od towarów i usług (VAT),
- zakup gruntów lub innych nieruchomości,
- wynagrodzenia pracowników wnioskodawcy oraz pochodnych od nich,
- koszty administracyjne, w tym utrzymanie budynków, najem, dzierżawa albo koszty ponoszone z innego tytułu prawnego dotyczące pomieszczeń w tej części, która będzie bezpośrednio wykorzystana do realizacji przedsięwzięcia MŚP,
- zakup używanych środków trwałych,
- zakup pojazdów, w tym samochodów nie spełniających wymagań pojazdów bez emisyjnych,
- zakup samochodów osobowych mających więcej niż jeden rząd siedzeń, w których rząd siedzeń nie jest oddzielony od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą zamontowaną przez producenta pojazdu,
- kary i grzywny, koszty postępowań sądowych, obsługi prawnej,
- koszty pożyczek lub kredytu zaciągniętego na prefinansowanie dotacji, tj. odsetek, prowizji,
- prowizje pobierane w ramach operacji wymiany walut,
- rozliczone notą księgową, koszty zakupu środka trwałego będącego własnością przedsiębiorcy,
- nagrody jubileuszowe oraz odprawy pracownicze,
- wpłaty na PFRON, świadczenia z ZFŚS.
Szczegółowe informacje na temat warunków uczestnictwa oraz pełna procedura aplikacyjna dostępne są na stronie programu: https://www.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow oraz https://kpo.parp.gov.pl/
źródło: parp.gov.pl