Papryka – sezonowy pewniak na letnie menu

Aktualności

Papryka – sezonowy pewniak na letnie menu

10 lipca 2025

Kolor, smak i świeżość – papryka to jedno z najwdzięczniejszych warzyw sezonowych w letniej kuchni. A właśnie teraz, od lipca do listopada, trwa szczyt sezonu na polską paprykę z południa Mazowsza.

Red bell pepper plant growing in organic garden

Dlaczego warto mieć ją w kuchni:

sprawdza się w daniach głównych i przystawkach (leczo, grill, faszerowana, antipasti),

pasuje do śniadań, lunchy i oferty wege,

niskokaloryczna, bogata w witaminę C i beta-karoten – klienci to docenią,

świetna do przetworów, kremów i sosów.

Wybierając paprykę z lokalnych tuneli foliowych, stawiasz na produkt o pełnym smaku i krótkim łańcuchu dostaw – co ma znaczenie i w kuchni, i w komunikacji z gośćmi.

Przepisy na www.mocpolskichwarzyw.pl

źródło: Moc Polskich Warzyw

oprac. H.Handkowska