PAPPARDELLE Z ŁOSOSIEM I BOROWIKAMI 10 PORCJI
Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009
Składniki:
Papardelle 800 g
borowiki 500 g
łosoś 500 g
cebula 200 g
masło 200 g
olej 200 g
zioła świeże 150 g
oliwki czarne 500 g
sól pieprz 3%
Składniki na sos śmietanowo-ziołowy:
śmietana 1 l
cebula 200 g
wino białe 700 ml
rozmaryn 20 g
masło 200 g
sól i pieprz 3%
Sposób przyrządzania:
Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy wrzucamy Pappardelle i gotujemy około 6-7 min, od czasu do czasu mieszając.
Na patelnię z odrobiną masła wrzucamy pokrojone w dużą kostkę borowiki i smażymy je na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w dużo mniejszą kosteczkę niż grzyby. Gdy cebula będzie już usmażona, dodajemy kolejno czosnek (uważając, żeby go nie spalić, ponieważ da gorzki smak), łososia (pokrojonego w kostkę wielkości borowików), oliwki czarne. Po chwili podlewamy wszystko białym winem.
Gdy wino odparuje, zalewamy wszystko śmietaną 30% i gotujemy do uzyskania konsystęcji sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym świeżym rozmarynem i koprem.
Makaron mieszamy razem z doprawionym sosem, nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.