Pappardelle z łososiem

Pappardelle z łososiem

02 grudnia 2009

PAPPARDELLE Z ŁOSOSIEM I BOROWIKAMI 10 PORCJI

Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu

Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009

 

Składniki:

Papardelle  800 g

borowiki 500 g

łosoś 500 g

cebula 200 g

masło 200 g

olej 200 g

zioła świeże 150 g

oliwki czarne 500 g

sól pieprz 3%

Składniki na sos śmietanowo-ziołowy:

śmietana 1 l

cebula 200 g

wino białe 700 ml

rozmaryn 20 g

masło 200 g

sól i pieprz 3%

Sposób przyrządzania:

Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy wrzucamy Pappardelle i gotujemy około 6-7 min, od czasu do czasu mieszając.

Na patelnię z odrobiną masła wrzucamy pokrojone w dużą kostkę borowiki i smażymy  je na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w dużo mniejszą kosteczkę niż grzyby. Gdy cebula będzie już usmażona, dodajemy kolejno czosnek (uważając, żeby go nie spalić, ponieważ da gorzki smak), łososia (pokrojonego w kostkę wielkości borowików), oliwki czarne. Po chwili podlewamy wszystko białym winem.

Gdy wino odparuje, zalewamy wszystko śmietaną 30% i gotujemy do uzyskania konsystęcji sosu.  Sos doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym świeżym rozmarynem i koprem.

Makaron mieszamy razem z doprawionym sosem, nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.