Owocne spotkanie gastronomii z hotelarstwem

Newsy

Owocne spotkanie gastronomii z hotelarstwem

26 listopada 2010

Ponad 310 wystawców z Polski i zagranicy, blisko 10.000 branżowych gości, liczne konkursy i pokazy sztuki kulinarnej odbywające się w czterech sektorach wystawienniczych – tak w wielkim skrócie wyglądał kompleks specjalistycznych imprez targowych, na który złożyły się: 18. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, 9. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD oraz 8. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO.

Międzynarodowa obsada

Na Targach swoją ofertę zaprezentowali goście z Włoch, Niemiec, Austrii, Hiszpanii, Francji, Słowacji, Słowenii, Litwy, RPA, Rumunii czy Węgier. Niewątpliwym atutem krakowskiej imprezy jest połączenie trzech branż: hotelarskiej, gastronomicznej oraz winiarskiej.

– Jesteśmy w Krakowie pierwszy raz, ale zaledwie po jednym dniu mogę stwierdzić, że targi okazały się strzałem w dziesiątkę. Mamy zapewnione zamówienia do końca 2012 r. Zaoferowaliśmy gościom wina szwajcarskie, które doskonale się przyjęły. Poza tym uważam, że połączenie trzech imprez targowych: wina, jedzenia i wyposażenia hoteli to doskonały pomysł – twierdzi Grzegorz Szkutnik z firmy importującej wina Eventus.

Pomysł, którego trafność potwierdza się od kilkunastu lat. – Jesteśmy stałymi bywalcami Targów GASTROFOOD. Szanujemy je, bo cieszą się dużą popularnością wśród naszej grupy docelowej, czyli restauratorów, hotelarzy, cukierników, piekarzy. Możemy zaprezentować urządzenia gastronomiczne od małej gastronomii, przez punkty cateringowe, po hotele 4 i 5 gwiazdkowe. – mówi Błażej Korzeniowski z firmy Alva.

Konkursy kulinarne

Tegoroczna edycja Targów HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO w Krakowie była rekordowa pod względem wydarzeń towarzyszących. Odbyły się ważne, branżowe konkursy:

  • „Kulinarny talent Małopolski”, oparty na produktach tradycyjnych i regionalnych wpisanych w rejestr Unii Europejskiej;
  • Wegetariańska Uczta z firmą Oerlemans – „Dania bankietowo-cateringowe”;
  • Krakowski Puchar LATTE ART 2010, podczas którego najlepsi bariści z całej Polski stanęli do walki o tytuł Krakowskiego Mistrza LatteArt (sztuka malowania mlekiem na kawie – barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory);
  • Konkursu na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii prezentowany na Targach HORECA/GASTROFOOD;

Nowością tegorocznego Festiwalu Kulinarnego był specjalnie przygotowany VIP Room, w którym zwiedzający Targi mogli porozmawiać z gwiazdami na temat polskiej gastronomii oraz poznać tajniki ich warsztatu kulinarnego. W tym roku gościliśmy m.in.: Zbigniewa Kurleto, Grzegorza Komendarka, Marka Widomskiego, Teo Vafidisa, Dariusza Gnatowskiego, Rafała Targosza, Adama Chrząstowskiego.

Strefa Kawy

Ponadto w „Strefie Kawy” odbyła się „Akademia Espresso”, przygotowana przez firmę Primulator, składająca się z kilku paneli tematycznych dotyczących rynku kawy w Polsce. Poruszono tematy związane m.in. z:

-paleniem kawy – wraz z wiodącą palarnią przedstawiony został proces przygotowania wysokiej jakości mieszanki kawy; od doboru i  wypału, po  efekt końcowy;

-Espresso i Cappuccino – najważniejsze napoje w kawiarni.

Inną atrakcją dla prawdziwych entuzjastów kawy była oficjalna premiera kawy Attibassi w Polsce. Ze względu na niezapomniany charakter Krakowa i klimat Bolonii, to miejsce zostało wybrane jako najlepsze z możliwych do zaparzenia pierwszego espresso Attibassi w Polsce. Doskonali specjaliści z Włoch przeprowadzili w czasie targów szkolenie baristów i przekazali wiedzę na temat parzenia najlepszego Espresso z mieszanek Attibassi Espresso Italiano.

Strefa Win

W tym roku na miłośników win czekały liczne degustacje, podczas których można było poznać wina polskie, francuskie wina z regionu Langwedocji, znakomite węgierskie tokaje, a także wina nominowane do nagrody Grand Prix Magazynu Wino 2010. Organizowane w czasie targów szkolenia, seminaria oraz liczne prezentacje i degustacje win na pewno pomogły zwiedzającym wzbogacić wiedzę na temat tego trunku.

– Przyjechałam do Krakowa, bo chciałam poznać specyfikę enoturystyki. Ta dynamicznie rozwijająca się gałąź turystyki będzie tematem mojej pracy naukowej. Interesowały mnie również prelekcje i seminaria na temat win w Polsce. Ogólnie rzecz ujmując zaskoczyła mnie bardzo duża liczba stoisk i degustacje win z wielu, wielu rejonów świata. – mówi Paulina Winiarska, uczestniczka Targów Enoexpo.

Kraków kolejny raz potwierdził więc, że organizuje największe jesienne Targi branży HoReCa w Polsce i zaprasza na kolejną edycję imprezy.

– Najmocniejszą stroną Targów HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO jest ich kompleksowość i wielokierunkowość. Połączenie oferty wyposażenia hotelu, czy restauracji z ofertą gastronomiczną i winiarską odróżnia nas od innych imprez tego typu. Wszyscy ludzie zawodowo związani z branżą hotelarską, czy gastronomiczną wiedzą, że w listopadzie obowiązkowo należy odwiedzić Kraków, co potwierdzili także w tym roku. Nam z kolei pozostaje zaprosić na kolejną edycję targów już za rok – od 16. do 18. listopada 2011 r. – mówi Iwona Miliszkiewicz, komisarz Targów HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO.