1 czerwca zakończą się polskie eliminacje do światowych zawodów barmańskich World Class Competition. Zanim jury wyłoni pierwszego Polaka, który będzie reprezentował nasz kraj w międzynarodowym konkursie, organizatorzy zapraszają na otwarty „Piknik koktajlowy World Class” z udziałem 12 finalistów. Impreza odbędzie się w niedzielę, 31 maja w restauracji Endorfina Foksal w Warszawie.
Dwunastu Polaków rywalizuje w finale pierwszej polskiej edycji światowego konkursu miksologicznego World Class Competition. Wśród nich jest 4 mieszkańców Warszawy: Mateusz Szuchnik i Paweł Rodaszyński – na co dzień obsługujący gości baru El Koktel, Jakub Grabowski z Dom Whisky & Cocktail Bar Max oraz Monika Krzemieniewska z restauracji Hotelu Bristol. Warszawiacy staną w szranki z barmanami z Gdańska, Krakowa, Sopotu, Łodzi, Poznania i Wrocławia. Zwycięzca wyjedzie do Republiki Południowej Afryki, gdzie w międzynarodowych zawodach zmierzy się z konkurentami z ok. 60 krajów.
Podczas „Pikniku koktajlowego World Class” – 31 maja w ogrodach Pałacu Zamoyskich w Warszawie – odbędzie się” otwarta dla publiczności, jedna z dwóch finałowych konkurencji z udziałem kandydatów do tytułu „Barmana Roku 2015 – „Cocktails Against The Clock”. Zadaniem każdego z 12 zawodników będzie przygotowanie na oczach uczestników imprezy aż 6 koktajli w ciągu zaledwie 8 minut.
Zawody poprzedzą koncerty: Olgi Barej – zwyciężczyni „Szansy Na Sukces” (TVP2, 2011), finalistki 3. edycji programu „X Factor” oraz Bartka Grzanka – finalisty 5. edycji „Mam Talent” (TVN), nominowanego wraz z zespołem Tosteer do Fryderyków za płytę „Testosterone”. Kibice i goście będą mogli także spróbować koktajli bezalkoholowych i alkoholowych serwowanych przez półfinalistów konkursu World Class Poland.
– „World Class Competition to najbardziej prestiżowe, globalne zawody miksologiczne. Konkurs kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej – zwycięzcy i finaliści zaczynają podróżować po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W tym roku reprezentanta Polski czeka niesamowita podróż na zawody w Kapsztadzie. Gorąco zapraszam wszystkich do sprawdzenia umiejętności finalistów World Class Poland i wspierania swoich faworytów podczas rywalizacji konkursowej na pikniku koktajlowym w najbliższą niedzielę”, powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.
PROGRAM
Niedziela, 31 maja, w godzinach 13.00-20.00, Ogrody Pałacu Zamoyskich, Endorfina, ul. Foksal 2 w Warszawie. WSTĘP WOLNY!
13.00-17.00:
- Koncerty: Bartek Grzanek (ok. godz. 14.00), Olga Barej (ok. godz. 15.00), DJ Chris Jaxx
- Autorskie koktajle serwowane przez najlepszych barmanów w Polsce – uczestników konkursu World Class Poland 2015
- Brunch: potrawy RAW FOOD i VEGE, przygotowywane pod okiem szefa kuchni „ambasady” – jedynej w Polsce restauracji serwującej nieprzetworzone wegańskie dania typu RAW FOOD – oraz koktajle dopasowane do menu brunchowego
- Grill party, warsztaty barmańskie, kurs blendingu
17.00-20.00:
- Rywalizacja finalistów World Class Poland: „Cocktails Against The Clock”