Organizatorem Konkursu Kulinarnego „Olimpiada Kulinarna BBQ” jest Kapituła w składzie: Adam Michalski, Stefan Birek, Mariusz Nowicki i Andrzej Bryk. Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszania Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Quality Culinary Club oraz Polish BBQ Association z Prezesem Grzegorzem Kazubskim. Współorganizatorem Konkursu jest Urząd Gminy Pęczniew
Celem głównym Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o technice termicznej obróbki żywności BBQ.
Konkurs składa się z czterech kategorii konkursowych. Przedmiotem konkursu jest: Ciepła przekąska z kurczaka z grzybem kurką; Ryba leszcz w całości (wędzony); Wieprzowina (karkówka ) z dodatkami (należy użyć lokalnego piwa – jasny full ); Ryba Miętus z podgrzybkiem. Każda ze startujących ekip przygotowuje po 12 porcji każdej potrawy konkursowej zgodnie z harmonogramem indywidualnym dla każdej ekipy.
Dania konkursowe będą oceniane przez jeden składy jury, który swojej ocenie uwzględni następujące kryteria: wygląd dania 10 pkt., harmonia dania 10 pkt., wygląd głównego składnika 10 pkt., wygląd składnika głównego w kontekście obróbki termicznej 10 pkt., struktura głównego składnika 10 pkt., smak głównego składnika 10 pkt., smak dodatków 10 pkt. i wygląd stanowiska pracy i „FUN” zespołu – 10 pkt. Każdy członek jury degustacyjnego może przyznać maksymalnie 80 punktów.
PROGRAM MISTRZOSTW
Piątek 22.06.2012
Porządek Dnia
12.00 -16.00 Rejestracja – zameldowanie się do Hotelu, przygotowanie stanowisk
Rezerwacja pokoi Hotelowych – Pani Marzena Trzmielewska tel.600899685
e-mail: klubvantur@gmail.com
Adres: Ośrodek Wypoczynkowy „Vantur” Księże Młyny, Pęczniew 99-235
18.00 – Zebranie informacyjne dla Kapitanów Zespołów BBQ ( Kapitanowie otrzymają koszyk z produktami – Plaża Miejska – Pęczniew
20.00 – 24.00 Wieczór Integracyjny dla Zespołów (Ośrodek Wypoczynkowy „Vantur”)
Sobota 23.06.2012
Zadanie Konkursowe
1. danie – Ciepła przekąska z kurczaka ( serwować na ciepło) z kurkami
2. danie – Ryba leszcz w całości ( wędzony)
3. danie – Wieprzowina ( karkówka ) z dodatkami (należy użyć lokalnego piwa – jasny full )
4. danie – Miętus w całości z podgrzybkiem
Ilości porcji danej kategorii :
7 porcji ( 1- do prezentacji na talerzu z porcelany, 2 w styropianie dla jury na stanowisku , 4 dla ślepego jury) – w sumie 28 porcji.
06.00-8.30 – Śniadanie
08.30 – Instruktaż dla Jury. Prezentacja Kapitanów i Zespołów. Zaprzysiężenie składu Jury.
09.00 – Rozpoczęcie Mistrzostw
09.00 – 20.30 – Program rozrywkowy ( prowadzony przez „gwiazdę” na estradzie)
11.30 – ocena przekąski z kurczaka
12.30 – ocena dania z Leszcza
13.30 – ocena Wieprzowiny ( karkówki )
14.30 – ocena ryby Miętus
14.30 – 17.00 sprzątanie stanowisk
18.00 – 20.30 – ogłoszenie wyników Mistrzostw BBQ z wręczeniem NAGRÓD.
20.30 – do godzin rannych – Przyjęcie dla wszystkich uczestników Mistrzostw BBQ w tym wiele …wiele ….atrakcji
Niedziela 24.06.2012
06.30 – 11.00 – Śniadanie
12.00 – Pożegnanie, wyjazd.