Nie wystarczy tylko usiąść przy wspólnym stole. Trzeba do niego odpowiednio się przygotować. Tak jest właśnie na poznańskiej Śródce, gdzie we środę uroczyście otwarto restaurację “Wspólny stół” – projekt przygotowany przez Fundację Barka a wsparty m.in. przez Kompanię Piwowarską, kilkanaście innych firm i urzędy. Pracują w niej wspólnie profesjonaliści, członkinie spółdzielni socjalnej i studentki – wolontariuszki Barki.
Idea restauracji to slow food, dania oparte na produktach z ekologicznych upraw w Chudobczycach. Serwowane tu będą i mięsa, i ryby, i sery – dania proste, ale jednocześnie takie, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje. Podczas otwarcia lokalu, które prowadziła Maria Sadowska (Barka) wśród gości nie zabrakło lokalnego lidera – Gerarda Cofty, przedstawicieli Kompanii Piwowarskiej, firm, które swą pracą wsparły projekt “Wspólnego stołu”, przedstawicieli władz. Szefem kuchni restauracji jest Marcin Banaś (szkoła i praktyka w Anglii), zastępcą Adam Jagodziński a resztę załogi tworzą członkinie spółdzielni socjalnej Monika, Dorota, Tamara i Marta.
Spółdzielnia powstała przy współfinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.