Otwarcie restauracji “Wspólny stół”

Wydarzenia

Otwarcie restauracji “Wspólny stół”

20 sierpnia 2015

Nie wystarczy tylko usiąść przy wspólnym stole. Trzeba do niego odpowiednio się przygotować. Tak jest właśnie na poznańskiej Śródce, gdzie we środę uroczyście otwarto restaurację “Wspólny stół” – projekt przygotowany przez Fundację Barka a wsparty m.in. przez Kompanię Piwowarską, kilkanaście innych firm i urzędy. Pracują w niej wspólnie profesjonaliści, członkinie spółdzielni socjalnej i studentki – wolontariuszki Barki.

Idea restauracji to slow food, dania oparte na produktach z ekologicznych upraw w Chudobczycach. Serwowane tu będą i mięsa, i ryby, i sery – dania proste, ale jednocześnie takie, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje. Podczas otwarcia lokalu, które prowadziła Maria Sadowska (Barka) wśród gości nie zabrakło lokalnego lidera – Gerarda Cofty, przedstawicieli Kompanii Piwowarskiej, firm, które swą pracą wsparły projekt “Wspólnego stołu”, przedstawicieli władz. Szefem kuchni restauracji jest Marcin Banaś (szkoła i praktyka w Anglii), zastępcą Adam Jagodziński a resztę załogi tworzą członkinie spółdzielni socjalnej Monika, Dorota, Tamara i Marta. 

Spółdzielnia powstała przy współfinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.