Otwarcie restauracji i hoteli – w drugim i trzecim etapie odmrażania gospodarki

Newsy

Otwarcie restauracji i hoteli – w drugim i trzecim etapie odmrażania gospodarki

17 kwietnia 2020

„Decyzja o przejściu do kolejnego etapu zostanie podjęta po spełnieniu niezbędnych warunków: analiza przyrostu zachorowań, wydajność służby zdrowia, realizacja wytycznych sanitarnych”– czytamy w komunikacie KPRM.

Oto, jakie obostrzenia będą zdejmowane w poszczególnych etapach.

I etap – od 20 kwietnia
nowe zasady w handlu i usługach (do 100 m2 – 4 osoby na jedną kasę, powyżej 100 m2 – 1 osoba na 15 m2 powierzchni)
możliwość przemieszczania się w celach rekreacyjnych (konieczny dystans społeczny, zasłanianie twarzy)
otwarty wstęp do lasów, parków, z wyłączeniem placów zabaw
kult religijny – 1 osoba na 15 m2
wyłącznie z ograniczenia przemieszczania się bez dorosłego osób powyżej 13 roku życia. 

II etap
otwarcie sklepów budowlanych w weekendy
otwarcie hoteli i innych miejsc noclegowych
otwarcie niektórych instytucji kultury: bibliotek, muzeów, galerii sztuki 

III etap
gastronomia otwarta stacjonarnie – z ograniczeniami
otwarcie zakładów fryzjerskich i salonów kosmetycznych
otwarcie sklepów w galeriach handlowych
wydarzenia sportowe do 50 osób (w otwartej przestrzeni, bez udziału publiczności)
organizacja opieki nad dziećmi w żłobkach, przedszkolach, klasach szkolnych 1-3 – ustalana maksymalna liczba dzieci w salach 

IV etap
otwarcie salonów masażu i solariów
umożliwienie działalności siłowni i klubów fitness
teatry i kina w nowym reżimie sanitarnym