Wczoraj wieczorem w Palacio Euskalduna w Bilbao został rozstrzygnięty najbardziej prestiżowy konkurs gastronomiczny na świecie. Tegorocznym triumfatorem World’s 50 Best Restaurants 2018 została włoska restauracja Osteria Francescana w Modenie i jej szef kuchni Massimo Bottura, pokonując braci Roca z katalońskiej El Celler de Can Roca w Gironie. Trzecie miejsce zajęła francuska restauracja Mirazur w Menton, której szefem kuchni jest Mauro Colagreco. Natomiast zeszłoroczny zwycięzca czyli nowojorska restauracja Eleven Madison Park prowadzona przez szefa Daniela Humm’a zajęła czwarte miejsce. Na piątym miejscu znalazła się tajlandzka restauracja Gaggan, która awansowała aż o dwa miejsca w rankingu.
Ranking brytyjskiego magazynu Restaurant uznawany jest za jeden z najbardziej prestiżowych na świecie, dorównujący renomą gwiazdkom Michelina. Lista zwycięzców powstaje w wyniku głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy 1000 liderów branży gastronomicznej. Akademia jest podzielona na 27 regionów, a każdy region jest oceniany przez panel 36 jurorów. Członkami Akademii są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni, kucharze i gastronomicy.
fot. World’s 50 Best Restaurants 2018 (facebook)
World’s 50 Best Restaurants 2018
- Osteria Francescana (Modena, Italy)
- El Celler de Can Roca (Girona, Spain)
- Mirazur (Menton, France)
- Eleven Madison Park (New York City)
- Gaggan (Bangkok, Thailand)
- Central (Lima, Peru)
- Maido (Lima, Peru)
- L’Arpege (Paris, France)
- Mugaritz (Errenteria, Spain)
- Asador Etxebarri (Axpe, Spain)
- Quintonil (Mexico City, Mexico)
- Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York, USA)
- Pujol (Mexico City, Mexico)
- Steirereck (Vienna, Austria)
- White Rabbit (Moscow, Russia
- Piazza Duomo (Alba, Italy)
- Den (Tokyo, Japan)
- Disfrutar (Barcelona, Spain)
- Geranium (Copenhagen, Denmark)
- Attica (Melbourne, Australia)
- Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris, France)
- Narisawa (Tokyo, Japan)
- Le Calandre (Rubano, Italy)
- Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai, China)
- Cosme (New York City, USA)
- Le Bernardin (New York City, USA)
- Boragó (Santiago, Chile)
- Odette (Singapore)
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris, France)
- D.O.M. (São Paulo, Brazil)
- Arzak (San Sebastian, Spain)
- Tickets (Barcelona, Spain)
- The Clove Club (London, UK)
- Alinea (Chicago, USA)
- Maaemo (Oslo, Norway)
- Reale (Castel Di Sangro, Italy)
- Restaurant Tim Raue (Berlin, Germany)
- Lyle’s (London, UK)
- Astrid y Gastón (Lima, Peru)
- Septime (Paris, France)
- Nihonryori RyuGin (Tokyo, Japan)
- The Ledbury (London, UK)
- Azurmendi (Larrabetzu, Spain)
- Mikla (Istanbul, Turkey)
- Dinner by Heston Blumenthal (London, UK)
- Saison (San Francisco, USA)
- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Switzerland)
- Hiša Franko (Kobarid, Slovenia)
- Nahm (Bangkok, Thailand)
- The Test Kitchen (Cape Town, South Africa)