Ostatnia szansa na nominację do KPP 2018

Wydarzenia

Ostatnia szansa na nominację do KPP 2018

10 sierpnia 2018

13. edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się 11 sierpnia w studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu przy ul. Sportowej 15a., natomiast część folklorystyczna Święta Baraniny odbędzie się na rynku głównym w Ustroniu. Konkurs ten jest nominowany do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 2-3 października w Poznaniu.

Przedmiotem konkursu jest danie główne i deser.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głownego są: comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości (do wyboru), brukiew, jeżyny, olej z esencją masła „Kruszwica”, fondy firmy Nestel (demi glace w płynie, jagnięcy fond w paście, mięsny koncentrat w paście). Natomiast produkty obowiązkowe do przygotowania deseru to: ser owczy (bryndza, bundz, oscypek), likier karmelowy z solą morską „Chopin”, żurawina „Develey”.

Lista drużyn zakwalifikowanych do 13. Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny:

Tomasz Mielniczuk, Piotr Kostyła, restauracja Eko hotel Agit, Lublin

Dawid Feist, Łukasz Daszyński, restauracja Autentyk-kuchnia i ludzie, Poznań

Kamil Tłuczek, Szymon Tomaka, restauracja Szafran hotel Rado, Mielec

Dawid Konior, Bartosz Puchałka, restauracja Pastamore&Apetite, Bielsko Biała

Adrianna Majewska, Kamil Kempa, restauracja Cucina, Poznań

Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki, restauracja Warszawska Hotel centrum, Sosnowiec

Drużyna rezerwowa:

Tomasz Sobczak, Wojciech Błaszczyk, hotel Atena, Mielec

Organizatorzy konkursu to: Leszek Makulski tel. 601 088 262, email: gastronomia@wp.pl ; Jan Sztefek tel. 606 317 880, email: sztefek@ustron.pl, zwany Wielkim zbójnikiem Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.