Ostatnia nominacja do finału Kulinarnego Puchar Polski przyznana

Newsy

Ostatnia nominacja do finału Kulinarnego Puchar Polski przyznana

16 sierpnia 2018

Otrzymali ją Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro wygrywając XIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Ostatni konkurs nominowany do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski – Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w sobotę, 11 sierpnia, w Ustroniu.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem takich składników jak: comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości, brukiew, jeżyny, olej z esencją masła „Kruszwica”, fondy firmy Nestel. Nie zabrakło też słodkiego elementu rywalizacji. Uczestnicy Mistrzostw mieli za zadanie zaserwować również deser, w którym należało obowiązkowo wykorzystać ser owczy do wyboru; bryndza, bundz, oscypek, likier karmelowy z solą morską „Chopin” oraz żurawinę „Develey”.

W konkursie wystartowało 5 drużyn, a ich zmagania kulinarne oceniało Jury w składzie: Krzysztof Gawlik (Przewodniczący), Piotr Szczygielski (Vice Przewodniczący) oraz Jacek Zięba, Thierry Ayel, Marcin Gruszka, a nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Karol Kuc i Sławomir Saguła.

Największą ilość punktów, a tym samym nagrody i nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski zdobyli: Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro  reprezentujący restaurację w Hotelu Rado w Mielcu. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Tomasz Mielniczuk i Piotr Kostyla – II miejsce, Dawid Konior i Bartosz Puchałka – III miejsce.