9 kwietnia w halach targowych Expo Mazury S. A. w Ostródzie, podczas targów Mazury HoReCa odbędzie się 4 edycja konkursu kulinarnego Gęsina w Restauracji. Organizatorem konkursu jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi.
Tematem przewodnim konkursu jest udko gęsie oraz wątróbka gęsia. Celem Konkursu Kulinarnego pn. „Gęsina w Restauracji” Ostróda 2019 jest wyłonienie, na zasadach określonych niniejszym Regulaminem, Restauracji, której reprezentująca ją drużyna przygotuje najlepszą potrawę z gęsiny (udo gęsie oraz wątróbka gęsia).
Regulamin konkursu: http://mazuryhoreca.pl/pl/konkursy
Produkt główny: udo gęsie oraz wątróbka gęsia.
Czas na wykonanie pracy konkursowej to 120 minut. Dodatkowo drużyny mają 10 minut na przygotowanie miejsca pracy oraz 10 minut na posprzątanie stanowiska pracy, czas ten nie wlicza się do 120 minut, w ciągu których drużyna ma czas na przygotowanie prac konkursowych.
Drużyny przygotowują jedno danie główne konkursowe na 8-miu talerzach (8 porcji) do wizualnej oraz smakowej oceny jurorów oraz przystawkę (również 8 porcji).